Saopćenje OO SBiH Zavidovići: ISKLJUČENJA zbog malverzacija, slijede tužbe

Sponzorisano

Općinska organizacija Stranke za Bosnu i Hercegovinu Zavidovići obavještava svoje članove i simpatizere, te javnost Općine Zavidovići da je nakon provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti, zbog nesavjesnog i neovlaštenog utroška novčanih sredstava, zloupotrebe službenog pečata, falsifikovanja zvaničnih dokumenta i odluka, te prekoračenja i zloupotrebe funkcije predsjednika i blagajnika Općinskog savjeta SBiH Zavidovići, pokrenut postupak za isključenje i brisanje iz evidencije članstva sljedećih članova:

– Hašim Mujanović bivši predsjednik, aktuelni Općinski načelnik
– Arnes Sinanović bivši predsjednik, aktuelni Općinski vijećnik
– Azra Šabanović bivši blagajnik i sekretar, aktuelna ministrica

Gore navedena lica su u periodu vršenja povjerene im dužnosti u Općinskoj organizaciji SBiH Zavidovići u periodu 2017.g. – 2018.g., nesavjeno i neovlašteno sklapali Ugovore štetne po finansijsko poslovanje SBiH, neovlašteno raspolagali, trošili i vjerovatno prisvojili novčana sredstva ( kupovina mobilnih aparata na račun Stranke, kupovina nafte i naftnih derivata na račun Stranke, naplata falsifikovanih Putnih naloga od Stranke, naplata raznih fiskalnih računa za ugostiteljske usluge na Račun Stranke i dr. ) čime su počinili finansijku štetu Općinskoj organizaciji SBiH Zavidovići u ukupnom iznosu od = 20.938,59 KM.

Zbog navedenog, ali i niza drugih prekršaja, a moguće i krivičnih dijela, Općinska organizacija Stranke za Bosnu i Hercegovinu Zavidovići podnijet će odgovarajuće prijave nadležnom Sudu za povrat neovlašteno utrošenih i prisvojenih finansijskih sredstava, te druge prijave zbog zloupotrebe položaja i službenog pečata.
Želeći pomoći u ovoj situaciji, s obzirom da se radi o Općinskom načelniku, Općinskom vijećniku i ministrici u Vladi ZDK, Centralni organi Stranke, predsjednik Jerlagić, Generalni sekretar, predsjednik Glavnog odbora, u više navrata su pozivali, kontaktirali i pokušali naći rješenja kroz razgovor i dogovor, te izvan pravosudnih organa.

S obzirom da je izostala bilo kakva reakcija ovog trojca, čak suprotno, prozivali su i optuživali druge kao krivce za njihova nedjela, Općinski savjet SBiH Zavidovići donio je odluku da se izvrši revizija i kontrola finansijskog i materijalnog poslovanja, čime se nedvosmisleno utvrdila zloupotreba stranačkih pozicija i neovlašteno raspolaganje finansijskim sredstvima, te da se zbog toga pokrene postupak isključenja ovih lica iz Stranke, kao i da se pokrene postupak kod nadležnog suda kako je gore opisano.

Svim članovima Stranke, aktivistima, simpatizerima, višim stranačkim organima i dužnosnicima, a posebno građanima Općine Zavidovići dužni smo izvinjenje, zbog toga što su ova lica bili kadrovi Stranke za Bosnu i Hercegovinu i što smo ih predložili za ovako odgovorne društvene i javne funkcije.
Ipak, imali smo dovoljno snage, stručnog i poštenog kadra ( za razliku od njih ) da dokažemo njihovo nepoštenje i da su bez imalo srama koristili tuđe, te smo dokazali da im je stalo samo do njih samih i ničim zasluženih državnih fotelja.

Zato ih pozivamo, ako imaju imalo ljudskog dostojanstva, da odstupe sa pozicija na koje su došli samo zahvaljujući Stranci za Bosnu i Hercegovinu i njenim članovima, a koje su neizmjerno prevarili.
Pozivamo ih da odstupe sa javnih pozicija koje izvršavaju, jer smo dokazali za koje i kakve ciljeve se bore i do čega im je samo stalo.

Općinski savjet Stranke za Bosnu i Hercegovinu Zavidovići poziva Hašima Mujanovića, Arnesa Sinanovića i Azru Šabanović da izvrše povrat otuđene opreme, neovlašteno utrošenih novčanih sredstava, kao i da vrate tj. napuste pozicije u organima vlasti na koje ih je predložila i postavila Stranke za Bosnu i Hercegovinu.
Budite pošteni i vratite ono što nije vaše i što ne pripada vama.

Stranke za Bosnu i Hercegovinu
Općinski savjet Zavidovići

Zdici.info