17 pripadnika boračke populacije potpisalo Ugovor o dodjeli poticaja samozapošljavanja

Dešavanja

Foto: FTV.ba

Jučer, 25.09.2019. godine Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković i Općinski načelnik Hašim Mujanović potpisali su Ugovore sa 17 pripadnika boračke populacije sa područja općine Zavidovići o dodjeli poticaja samozapošljavanja. Ugovore za samozapošljavanje ukupno je potpisalo 104 pripadnika boračke populacije u okviru Programa „Prvi biznis“.

Na području Općine Zavidovići ukupno 17 korisnika potpisalo je Ugovor o dodjeli poticaja samozapošljavanja. U ovom slučaju borcima će biti isplaćeno po 8.000 KM na tri jednake rate, da bi se vidjelo kako će isti funkcionisati.

KORISNICI:
1. Gradinović Zehnira
2. Vuković Edhem
3. Bjelić Zijad
4. Garankić Zajim
5. Jusupović Bajro
6. Jusupović Ađul
7. Hodžić Hajrudin
8. Ćatić Šemsudin
9. Sinanović Samir
10. Starčević Edin
11. Sprečaković Ibrahim
12. Hasanović Elvir
13. Kadić Fuad
14. Bašić Jasmin
15. Šibonjić Ibrahim
16. Omerović Aldin
17. Halilović Emir

Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojila je 817.000,00 KM, a pravo korištenja poticaja imali su korisnici koji su registrovali djelatnost ili obrt od 01. januara 2018. godine, a najkasnije sa danom zatvaranja javnog poziva.

Ovim Programom podstiče se razvoj male privrede, posebno privrednih subjekata u vlasništvu pripadnika branilačke populacije, s tim da su korisnici dužni zadržati samostalnu registrovanu djelatnost najmanje 24 mjeseca, te izvršavati zakonom propisane obaveze.

Općinski načelnik Hašim Mujanović napomenuo je da se samozapošljavanje pripadnika boračke populacije do sada pokazalo kao izuzetno uspješno, te da će i u nastavku podržavati sve aktivnosti, odnosno poduzetničku inicijativu i poslovnu ideju svih koji žele da pokrenu biznis.

Ministarstvo za Boračka pitanja kroz nekoliko Programa nastavit će sa pružanjem podrške zapošljavanja Boračke populacije, a da se do sada ovaj program pokazao uspješnim uz određeno praćenje i kontrolu potvrđuje i činjenica da je već stiglo oko 200 novih prijava za Program „Biznis plus“.

Izvorni članak: www.zavidovici.ba