455 osoba u samoizolaciji u Žepču, 150 slučajeva zaraze koronavirusom u BiH

Dešavanja

Do jutros je ukupnu je 455 osoba na području općine Žepče u samoizolaciji, kazala je jutros u razgovoru za Radiopostaju Žepče direktorica žepačkog Doma zdravlja sa stacionarom dr. Ana Zlovečera Jukić.

Na pitanje kakva je procedura što se tiče testiranja na koronavirus kazala je da se svaki sumnjivi slučaj prezentira timu infektologa i epidemiologa na županijskoj razini te da se na osnovu njihovih procjena pacijenti tek mogu uputiti na testiranje.

Ponovno je pozvala sve sugrađane da se strogo drže propisanih mjera, osobito da svedu socijalne kontakte na najmanju moguću mjeru. “Nema partija, piknika, roštiljanja, sijela, posjeta…” izričita je bila dr. Jukić koja je takvo ponašanje nazvala nedopustivim i neoprostivim te upozorila da se dio stanovništva oglušava o naredbe. Ponovno je pozvala na poštivanje pravila samoizolacije i na mjere osobne higijene, osobito na često pranje ruku. “Epidemije će biti, samo je pitanje što ćemo mi učiniti da žrtava bude što manje i da ne dođe do puknuća cijelog sustava zdravstva”, kazala je ravnateljica žepačkog Doma zdravlja.

Podsjetimo, potvrđen je osmi slučaj infekcije koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu, a radi se o 51-godišnjem muškarcu iz Breze koji je 14. marta došao iz Njemačke. S obzirom na to da je u Njemačkoj radio u restoranu u kojem je bilo pozitivnih slučajeva infekcije, odmah je označen kao sumnjiv na koronavirus COVID-19 te je smješten u kućnu izolaciju.

U Brezi nije imao kontakata s okolinom, pošto živi sam, a sve vrijeme je bio pod zdravstvenim nadzorom. 34-godišnji muškarac iz Visokog sedma je osoba iz ZDŽ kod koje je potvrđena infekcija koronavirusom. Visočanin, po zanimanju konobar, prisustvovao je skupu u IK “Igman” Konjic, a od 16. ožujka, nakon što su potvrđeni prvi slučajevi zaraze kod osoba koje su prisustvovale navedenom skupu, bio je u samoizolaciji.

Izvorni Članak: www.postaja.ba