Akcija MUP-a ZDK: Zbog nezakonitog eksploatisanja šume priveden i potpredsjednik OV Vareš

Dešavanja

Šest osoba uhapšeno je u policijskoj akciji koja je jučer provedena na području Vareša zbog nezakonitog eksploatisanja šume, saznajemo u MUP-u ZDK.

Jedan od uhapšenih je Kenan Kamenjaš (38), potpredsjedavajući Općinskog vijeća Vareš i šef poslovne jedinice “Šumarije” u Varešu. Osim njega uhapšeni su i Džafer Z. (55), Jasmin N. (51), Adem R. (48), Mehmed M. (45) te Edin I. (41).

Nad njima je u posljednjih nekoliko mjeseci provođena opsežna istraga s ciljem prikupljanja dokaza, procesuiranja i hapšenja osoba koje su djelovale organizirano i koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje isprave, primanje dara i drugih oblika koristi i šumska krađa.

U nastavku ove istrage, jučer su na području Vareša policijski timovi vršili pretrese s ciljem prikupljanja dokaza koji će biti korišteni u daljnjem postupku.

Prema zvaničnim informacijama iz MUP-a ZDK, kao i dokazima prikupljenim tokom istrage, uhapšeni, tačnije uposlenici JP ŠPD-ZDK d.o.o. Zavidovići, Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK i vlasnik privatnog obrta za obradu drveta, sumnjiče se da su u proteklom periodu, kao članovi organizirane grupe, počinili krivična djela u vezi nezakonite sječe i eksploatacije šume, te da su na taj način sebi i drugim osobama pribavili značajnu protivpravnu imovinsku korist, a budžetu ZDK nanijeli veliku štetu, koja će biti precizno utvrđena naknadnim vještačenjima.

– Nad uhapšenima je u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona obavljena kriminalistička obrada te su oni uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, predati na nadležnost i daljnje postupanje Tužilaštvu ZDK – kažu iz MUP-a ZDK.

Izvorni članak: faktor.ba