Bill Gates: Teško je demantovati teorije zavjere jer su tolike glupe

Dešavanja
Foto: AP Photo/Jose Luis Magana

Foto: AP Photo/Jose Luis Magana

Svjetski poznati milijarder Bill Gates se oglasio poslije niza teorija zavjera koje su prethodnih mjeseci povezivale njegovo ime s vakcinacijom protiv koronavirusom i tzv “čipovanjem” ljudi.

Nikada nisam bio uključen u bilo kakve stvari u vezi s mikročipovanjem. Skoro pa je nemoguće demantovati ove stvari zato što su toliko glupe ili čudne, rekao je Bill Gates sredinom sedmice.

Nakon što je Bill & Melinda Gates Fondacija donirala 300 miliona američkih dolara u borbi protiv COVID-19 i nastojanju da se razvija vakcina, pojedine desničarke grupe i analitičari su počeli širiti informacije putem interneta da se Bill Gates nalazi iza stvaranja virusa i da time želi profitirati, naročito zbog činjenice da je još 2015. godine upozoravao svjetske lidere na moguću opasnost izbijanja pandemije, te urgirao da poduzmu ozbiljnije mjere zaštite.

U periodu između mjeseca februara i aprila, njegovo ime se više od milion puta dovodilo u vezu s koronavirusom na društvenim mrežama i TV kanalima.

Dobro je znati koje se dijete vakcinisalo protiv ospica, a koje nije, rekao je Gates te dodao da su to neophodni sistemi koji pomažu zdravstvenim radnicima da lakše identificiraju one s imunitetom, ali da ni nikakav način mikročipovi nisu bili uključeni.

Naša fondacija daje novac za kupovinu vakcina. To je razlog zašto smo vidjeli rizik od pandemije i pričali o tome.

Gates je također naglasio da onda kada vakcine budu spremne, da bi iste trebala biti prvo distribuirane u države sa slabijom zdravstvenom infrastrukturom i gdje je socijalna distanca teže izvodljiva.

Njegova fondacija je u četvrtak objavila da će u narednih pet godina donirati 1.6 milijardi dolara organizaciji Gavi, the Vaccine Alliance, a s ciljem da se uradi imunizacija djece u državama s niskim prihodima.

Svijet treba raditi zajedno kako bi razvio sigurnu i djelotvornu vakcinu i kako bi osigurali proširenje proizvodnje tako da bi je mogli pružiti onima kojima je najpotrebnija, a ne nužno onima koji plate najviše, zaključio je Gates.

 

A. B./Zdici.info