Četiri godine od stravične nesreće: Porodica nastradalog Senada Ridžala traži zatvor za krivca

Dešavanja

Foto: Avaz.ba

Još se čeka sudski epilog nakon stravične saobraćajne nesreće koja se dogodila 29. aprila 2015. godine, kada je Huso Šarić, bivši savjetnik federalnog ministra rada i socijalne politike, vozeći se magistralnim putem Doboj – Zenica, prešao u suprotnu traku i udario u automobil autoškole AS, usljed čega je poginuo Senad Ridžal.

Moždani udar

Amra Ridžal, kćerka stradalog instruktora, ogorčena je što ni nakon četiri godine u Općinskom sudu u Zavidovićima nije donesena presuda po potvrđenoj optužnici.

Šarić, koji je izazvao nesreću, pokušava dokazati da je doživio moždani udar i da je to uzrok nesreće. Međutim, za osobu koja nema smetnje u govoru, prilikom hodanja i sjedenja, definitivno je suvišno to govoriti. Opće je poznato da osobe nakon moždanog imaju posljedice, ovdje to nije slučaj – govori Ridžal.

Ističe da je prvostepena presuda, u kojoj je Šarić bio oslobđen, ukinuta, a nakon što nije dostavljen adekvatan dokaz o moždanom udaru. Postupak je, dodaje, vraćen, ali na svako ročište dolazi drugi vještak sudske medicine.

Svi svjedoci, koji su se nalazili na licu mjesta u trenutku nesreće, tvrde da je on pretjecao i vozio brzo. Ali, ko god to kaže, odbrani ne odgovara. Samo odugovlačenje postupka daje crv sumnje u pravosuđe, pogotovo jer je Šarić bio visokopozicioniran – tvrdi ona.

Razočarana u pravosuđe, odlučila je sve ispričati javno i pozvati pravosuđe da konačno donese pravičnu presudu.

Prođu nekažnjeno

Tražim zatvorsku kaznu za krivca i pravedno suđenje! Iako to neće vratiti mog oca. Ali, živimo u takvoj državi gdje svi dobrostojeći prođu nekažnjeno i izvuku se. Mi idemo do kraja, da se pravda istjera na čistac – zaključuje Ridžal.

Često sanjam prizore nesreće

Rusmira Medžić, koja je u trenutku nesreće bila na mjestu vozača kao kandidat, zadobila je teške povrede, pucanje jetre i doživotne traume.

U jednoj nepreglednoj krivini primijetili smo kako vozilo pretječe kolonu ogromnom brzinom. Stvorio se u sekundi pred nama i ostvario direktan sudar. Pokušali smo izbjeći, ali nismo mogli od bankine i rijeke iza nje. I danas, iako je prošlo toliko vremena, imam traume i strah od vožnje. Često sanjam te prizore – govori Medžić.

Izvorni Članak: avaz.ba