Cijene nafte u svijetu nastavile padati i prošle sedmice

Dešavanja

Na svjetskim tržištima cijene nafte pale su i prošle sedmice, treće zaredom, jer se očekuje daljnje usporavanje rasta američke ekonomije, dok se kineska ne oporavlja tako brzo kako su se trgovci nadali.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice pala je 2,5 posto – na 79,62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,9 posto – na 75,53 dolara, prenosi Hina.

Podršku cijenama je sredinom sedmice pružila odluka Evropske centralne banke o sniženju kamatnih stopa, što bi trebalo pogurati rast ekonomije eurozone, a time i potražnje za naftom u tom bloku. No, već u petak cijene nafte su pale jer je sve jasnije da američka centralna banka neće sniziti kamatne stope tako brzo kako su se trgovci nadali.

Novi podaci s američkog tržišta rada pokazali su da je u maju broj zaposlenih porastao znatno više nego što se očekivalo, što upućuje na to da se rast ekonomije i potrošnje nastavlja solidnim tempom. Zbog toga bi mogli ojačati inflacijski pritisci, pa je jasno da Fed neće žuriti sa sniženjem kamata dok se rast ekonomije dodatno ne uspori. To znači da bi potražnja za naftom iz najvećeg svjetskog potrošača mogla dodatno oslabiti.

Ne stižu dobre vijesti iz Kine
Ni iz Kine, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, ne stižu dobre vijesti. Doduše, izvoz je u maju porastao drugi mjesec zaredom, no uvoz nafte je pao, što ukazuje na slabosti potražnje u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji.

Trgovce su zbunile i poruke Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da će od septembra ta grupa zemalja postepeno povećavati proizvodnju jer očekuje solidnu potražnju.

Nakon te poruke cijene su se našle pod pritiskom jer trgovci baš i nisu uvjereni u to, pa su krajem sedmice morali intervenirati ruski i saudijski dužnosnici porukom da će OPEC+ biti fleksibilan u realizaciji plana o postepenom povećanju proizvodnje, pa čak i da bi tu odluku mogao povući ako zaključi da tržište nije dovoljno snažno.

Uprkos padu tri sedmice zaredom, cijene nafte su od početka godine u plusu. Uglavnom zbog geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku, od početka godine cijena nafte na londonskom tržištu porasla je gotovo četiri, a na američkom tržištu oko 5,5 posto.

Izvorni Članak: www.zenit.ba