Članovi Predsjedništva BiH boravili u posjeti Briselu

Dešavanja

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić sastali se u Bruxellesu (Briselu) sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulom Rangelom i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Radna posjeta članova Predsjedništva BiH evropskim institucijama potvrđuje posvećenost evropskom putu zemlje i implementaciji preuzetih obaveza u procesu pridruživanja EU, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa u što skorijem vremenskom roku.

Evropska perspektiva je ključni prioritet Bosne i Hercegovine i potrebno je ostvariti i održavati stratešku komunikaciju sa EU institucijama o važnim ciljevima koje treba postići zajedno, rečeno je u Briselu. Evropska unija će nastaviti da podržava i pomaže Bosnu i Hercegovinu u reformskom procesu s ciljem pridruživanja Evropskoj uniji. Imajući u vidu ovakvo opredjeljenje, Evropska unija je omogućila pristup Bosni i Hercegovini instrumentima i inicijativama dostupnim državama članicama u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

Govoreći o Izvještaju Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu za 2020. godinu, konstantovano je da je, u oblastima gdje je postignut napredak, Predsjedništvo BiH imalo ključnu ulogu. Sagovornici su se usaglasili da je potrebna pojačana dinamika u procesu reforme sudstva i pravosuđa i jačanje vladavine prava.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili usvajanje Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, koji obuhvata pet ključnih oblasti, među kojima su promet i infrastruktura, čista energija, životna sredina, digitalna budućnost i privatni sektor i socijalni kapital. Sa ovim planom će se poboljšati integracija regije i bolja međusobna ekonomska povezanost, kao i povezanost sa EU ekonomijom.

Zvaničnici iz evropskih institucija su ponovili da je Evropska unija posvećeni prijatelj Bosne i Hercegovine i da je evropska budućnost zemlje neupitna.

 

Izvorni Članak: www.predsjednistvobih.ba