Dolazi mubarek ramazan: Večeras prva teravija, sutra prvi dan posta

Život

Foto: Jaro Photography

U srijedu je 1. dan mjeseca Ramazana. U njemu je objavljena posljednja Božija objava tj. Kur'an. To je mjesec u kojem vjernici poste i jačaju svoju vezu sa Bogom. Vjernici posebno uživaju u ramazanskim ibadetima poput mukabela i teravija. A izvršavajući obavezu zekata i sadekatul fitra solidarišu se i pomažu drugim ljudima.

U Kur'anu se kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (el-Bekare, 183.).

Post je obaveza fizički i psihički zdravim i punoljetnim osobama, a za bolesne i one koji su na putu postoje olakšice. Ramazan (2018./1439.) ima 30 dana, počinje 16. maja, a završava 15. juna, kada nastupa Ramazanski bajram.

Dolazak ovog mjeseca se posebno osjeti i u našem gradu. Pored navedenih ibadeta i ove godine ce se učiti hafiska mukabela u Gradskoj džamiji a koju ce učiti četiri hafiza. Miris i radost iftara će i ove godine odisati našim kućama i mahalama.

Ramazan je na samom pragu i prilika je za sve koji žele da ga dočekaju i uživaju u njegovim radostima kojih nema u drugim mjesecima, izjavio je za portal imam Gradske džamije hafiz Jusuf Horozović.

Za čitaoce portala, pripremili smo VAKTIJU u elektronskoj verziji.

I. K./Zdici.info