Dom zdravlja Zavidovići apeluje na građane da poštuju mjere

Dešavanja

Epidemiološka slika je i u Zeničko-dobojskom kantonu ozbiljna, više od 1.400 je aktivnih slučajeva oboljelih od koronavirusa. Na infektivnim odjeljenjima u bolnicama u Zenici i Tešnju je hospitalizirano 112 oboljelih, a šest je na respiratornoj podršci. Iako pod velikim pritiskom, zdravstveni sektor za sada funkcionira. Veću krizu moguće je izbjeći samo odgovornijim ponašanjem svakog od nas, poručuju zdravstveni radnici. Taj apel upućuju i iz Doma zdravlja u Zavidovićima, općine koja je, na početku aktuelne zdravstvene krize, označavana i kao potencijalno žarište epidemije.

Oko 150 uposlenika zavidovićkog Doma zdravlja proteklih mjeseci istrajava u borbi s epidemijom. Nakon zatišja u ljetnjim mjesecima, i u ovoj općini zabilježen je veliki skok broja oboljelih od COVID-19.

„Od 1.140 testiranja mi smo imali do sad 298 potvrđenih slučajeva, a od tih 298 moram napomenuti da je 100 potvrđenih slučajeva samo u mjesecu oktobru“, ističe dr. Benić Džinić, epidemiolog u Domu zdravlja Zavidovići.

Uprkos maksimalnim mjerama zaštite, zaraženo je 12 uposlenika među kojima su i tri ljekara i pet medicinskih sestara. U početku epidemije Zavidovići su, zbog velikog broja građana koji su se vratili iz zemalja EU, označavani kao potencijalno žarište. No, zahvaljujući odgovarajućem angažmanu epidemiologa, u prva tri mjeseca epidemije registrovano je ukupno 23 pozitivnih na koronavirus.

„Svi kontakti su tad bili upraćeni, bili su u izolaciji. Ogroman broj je došao iz evropskih zemalja, koji su bili u samoizolaciji, nekoliko stotina, ne znam tačno, čak i preko 1.000“, kaže Džinić.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi organizirane su tri Covid ambulante, opremljene i za interevncije kod teže kliničke slike oboljelih. Put pacijenta je jasno definiran čime je osigurano uredno pružanje i drugih zdravstvenih usluga, pacijentima je na raspolaganju 16 timova porodične medicine.

„Problem općine Zavidovići je razuđenost općine, mi smo vrlo velika općina, na velikoj površini se prostiremo. Najudaljenija mjesna zajednica je 40 kilometara od Zavidovića, to je Maoča, mi i gore imamo ambulantu. Nismo u mogućnosti ni materijalno, ni tehnički, a ni kadrovski obezbijediti te ljude da gore imamo doktora 24 sata“, poručila je dr. Amira Hadžić, pomoćnica direktora Doma zdravlja Zavidovići.

I bez aktuelne zdravstvene krize, nije jedonostavno osigurati finansiranje funkcija u domovima zdravlja. Upravama tih ustanova to je još veći izazov u situaciji epidemije.

„Mi smo evo sve to morali dograditi, sve to što imamo, taj trijažni punkt i sve, to su naša sredstva, mi smo morali to sami napraviti da bi obezbijedili i sebe i pacijente, jer na nama je bilo da suzbijamo tu infekciju, mi smo bili filter za pacijente, dok ne prođu nas, ne mogu doći do bolnice“, dodala je Hadžić.

No, pogoršanje epidemiološke situacije razlog je što i iz ove ustanove poručuju građanima da poštuju propisane mjere zaštite. Kao i njihove kolege širom zemlje, i uposleni u Domu zdravlja Zavidovići rade pod pritiskom već mjesecima. U borbi s epidemijom, kojoj se ne nazire kraj, odgovorno ponašanje građana im je najvažnija podrška.

Izvorni Članak: www.federalna.ba