Elektroprivreda i Rudnik Zenica zapošljavaju 50 rudara za rad u jami Raspotočje

Dešavanja

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raspisala je javni poziv za prijem 50 radnika u jamu Raspotočje i to nakon što održani protesti u jami Stranjani, koja se kao i Raspotočje nalazi u sklopu Rudnika mrkog uglja Zenica.

Nedavno su radnici u Stranjanima zbog manjka radne snage nakon kraja radnog vremena odbili izaći iz jame, ali i obavljati radne zadatke. Nakon više od 20 sati provedenih na stotine metara ispod zemlje postignut je dogovor, a Elektroprivreda je Upravi Rudnika mrkog uglja Zenica obećala prijem novih rudara.

Rudari su tražili da se iz jame Raspotočje u Stranjane vrati 10-ak njihovih kolega koji su otišli u drugu jamu na posudbu, a nakon završenih protesta rečeno je kako se rudari iz Raspotočja neće vratiti u Stranjane, ali da će biti izvršen novi prijem radnika u tu jamu.

Međutim, u objavljenom pozivu za prijem radnika na period od šest mjeseci traže se 34 radnika na utovaru i transportu i 16 radnika na dopremi u jami Raspotočje.

Za sada nije poznato da li će ipak rudari iz Raspotočja po prijemu nove radne snage biti vraćeni u Stranjane čime bi bili ispunjeni zahtjevi rudara.

Konkurs prenosimo ovdje

JP Elektroprivreda BiH d.d.-Sarajevo

Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja “Zenica” d.o.o.-Zenica

Ulica Stjepana Radića broj 2.

Zenica

Na osnovu člana 20.a. Zakona oradu (“Službene novine Federacije BiH”,broj: 26/16 i 89/18), člana 6. i 7. Pravilnika o radu, saglasnosti broj: 02-10994/19 od 05.04.2019. godine i Odluke o potrebi prijema u radni odnos broj:6451/19 od 09.04.2019. godine, objavljuje se

OGLAS za prijem radnika u radni odnos

 

Izvorni članak: www.zenicablog.com