EU i NATO pozvali na prekid sukoba između Azerbejdžana i Armenije

Dešavanja

Evropska Unija (EU) i Sjevernoatlantski savez (NATO) pozvali su na prekid oružanog sukoba koji je izbio u regiji Nagorno Karabakh na liniji razgraničenja između Azerbejdžana i Armenije.

Regija koja je već duže vrijeme predmetom konflikta između dvije države je postala mjesto oružanog sukoba između Azerbejdžana i Armenije, a osim predstavnika svjetskih sila, institucija i organizacija, na prekid vatrenog sukoba i mirovno rješavanje problema pozvali su i predstavnici Evropske Unije i NATO saveza.

Na 27. septembar 2020. izbili su sukobi na liniji razgraničenja u konfliktnoj zoni Nagorno Karabakh, koji su nažalost prouzrokovali vojne i civilne žrtve. Evropska Unija poziva na momentalni prekid sukoba, deeskalaciju i striktno poštivanje prekida vatre. Bezuslovni povratak pregovorima o razrješenju Nagorno Karabakh sukoba je hitno potreban“, saopšteno je iz EU.

NATO je izuzetno zabrinut zbog izvještaja o vojnom sukobu visokih razmjera na liniji razgraničenja i konfliktnoj zoni Nagorno Karabakh. Strane bi trebale odmah prekinuti sukob koji je već prouzrokovao civilne žrtve. Ne postoji vojno rješenje za ovaj sukob. Strane bi se trebale vratiti pregovorima ka mirnom rješenju“, poručili su iz NATO saveza.

 

A. B./Zdici.info