FIFA odlučila: Profit ispred kvaliteta

Sport

Počevši od 2026. godine, Svjetsko prvenstvo u fudbalu će brojati 48 reprezentacija, jednoglasno je odlučeno na današnjoj sjednici Savjeta svjetske kuće fudbala (FIFA).

Za razliku od dosadašnje 32 zemlje učesnice koje su bile podijeljene u 8 grupa sa po 4 reprezentacije, novi format takmičenja se sastoji od 16 grupa sa po 3 reprezentacije. Nakon završene grupne faze, najbolje dvije selekcije iz svake grupe prolaze u ‘knock-out’ fazu, odnosno, šesnaestinu finala.  Broj reprezentacija učesnica sa Starog kontinenta se povećao za 3, pa će tako Europu predstavljati 16 reprezentacija. U toku cijelog Mundijala odigrat će se 80 utakmica za razliku od dosadašnje 64, međutim šampionu će biti potrebno 7 mečeva, kao i do sada, da dođe do trona. Također, turnir će i dalje trajati 32 dana.

Ideja FIFA-e je da razvije fudbal u cijelom svijetu. Svjetsko prvenstvo je najveći događaj koji postoji. To je više od takmičenja, to je društveni događaj.” – kazao je predsjednik ove asocijacije Gianni Infantino.

Mišljenja javnosti su podijeljena nakon ove odluke, obzirom da je i proširenje broja reprezentacija učesnica na Europskom prvenstvu odigranom prošle godine u Francuskoj uticalo na kvalitet fudbala, ali u drugu ruku donijelo i veće prihode organizatorima. Europska asocijacija klubova (ECA) je već izrazila svoje nezadovoljstvo povodom donošenja pomenute odluke krovne svjetske kuće fudbala.

Važno je napomenuti da će se Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, kao i ono 2022. godine čiji je domaćin Katar, igrati po postojećem formatu.

 

 

A. B./Zdici.info