Generacije nogometnih veterana ponovo zajedno

Sport

Nogometni klub Krivaja u bogatoj historiji sportski odgojio je desetine vrhunskih igrača od kojih su najpoznatiji braća Sead i Safet Sušić, a prije njih rahmetli Omer Džebić Šiško po mnogima najbolji zavidovićki nogometaš, zatim braća Dragan i Miroslav Đurić, Dragan Rudan, Vehid Imširović, Selver Kozličić, Zvonimir Mrkić, Fuad Mulasmajić, Mirsad Tursić, rahmetli braća Azem i Asmir Zilkić, kasnije Edin Avdić, Vahidin Čahtarević, Rajko Vidović, Mladen Bartolović, Šefik Bešić, Edis Osmanović i druge.

Od osnivanja kluba davne 1919. godine za Krivaju je nastupao i veliki broj nogometaša iz drugih krajeva bivše države, a osim domaćih trenera selekcije su vodili i treneri izvan grada na tri rijeke.
U spomen na sve iza njih, ali i buduće generacije, na inicijativu Himze Čahtarevića, Mustafe Faljića, Hazima Taletovića koji je došao iz Amerike i drugih Zavidovićana, na Gradskom stadionu nedavno okupile su se desetine veterana, od nogometaša, trenera i čelnika do klupskih oružara, koje je dočekao je Almir Kadrić aktuelni predsjednik.

Nakon dirljivih susreta pojedinaca koji se nisu vidjeli više od 30 godina, uslijedile su riječi dobrodošlice organizatora, a onda se svojim bivšim saigračima, igračima i kolegama obratio se Danilo Todorović Toza (83), koji je uz stotine drugih u sve čari najpopularnije sporedne stvari na svijetu uveo i Seada Sušića Šoru, proslavljenog nogometaša beogradske Crvene zvezde.

– Davno je bila 1960. godina kada sam došao u ovaj grad. Igrao, školovao se, kasnije trenirao i srčano zavolio Krivaju i Zavidoviće. Uostalom, nova tehnologija nam je dozvolila, pa mi od kojih su neki sada u Americi, Kanadi, Australiji, Evropi ili negdje bliže oživljavamo te veze, i vjerujte, još i danas Krivaju držimo u sebi. Krivaja je bila veliki klub. Da znate, rad i poštenje tih momaka, igrača, trenera i navijača, uprava, dovodili su Krivaju gdje je bila. Moja radost ne može se opisati. Očuvajte ovo, očuvajte našu Krivaju – veoma emotivno, suznih očiju govorio je legendarni trener Todorović koji penzionerske dane provodi pokraj Apatina.

Zatim, obratio se i Husnija Arapović, trener koji je također ostavio neizbrisiv trag u Krivaji.
– Bilo mi je čast biti trener u Zavidovićima. I trebate se ponositi, ovdje su ponikli mnogi vrsni igrači, braća Sušić, Čahtarević. Bilo je uvijek, znam da i danas ima talenata ovdje. Žao mi je što je teren propao. I da ne zaboravim. U Krivaji je uvijek igrao dobar igrač. Nikada se nije gledalo ništa drugo – istaknuo je trener Arapović.
Zatim, organizirano su otišli na mezarja Flos i Žigića, pravoslavno i katoličko groblje, gdje su položili cvijeće te učenjem Fatihe ili minutom šutnje odali počast i Krivajašima, saigračima i drugarima s kojima su mladost proveli. Druženje, koje će po dogovoru prerasti u tradicionalno nastavljeno je na stadionu, te potrajalo do večernjih sati.

Grana podržao druženje iz Amerike

U ime svih veterana, posebno Sportskom savezu i načelniku Općine gospodinu Hašimu Mujanoviću za doprinos u organizaciji susreta zahvalio se Himzo Čahtarević, te dodao:

– Dobili smo pozdrave iz Amerike od našeg Fuada Mulasmajića Grane, i iz naše države od Ratka Nikolića, Vinka Pejića Pincije i trenera Vojkana Lugonje te drugih koji ovaj put zbog ranijih obaveza nisu mogli doći – prenio je Čahtarević, najveći „krivac“ organizacije druženja uoči velikog susreta svih Krivajaša 2019. godine kada će klub slaviti 100 godina postojanja.

Zdici.info