Gest vrijedan svake pohvale: Tradicionalna podjela bajramskih paketića u Stipovićima

Dešavanja

Već deceniju u naselju Stipovići, u tamošnjem džematu, povodom bajrama, organizira se podjela bajramskih paketića za najmlađe. To je postala svojevrsna tradicija ovog lijepog džemata, kojeg odnedavno krasi jedna nova i lijepa džamija u kojoj službuje imam Muaz ef. Bošnjaković, prof.

Za Ramazanski bajram, jedna skupina mještana koji žive u Stipovićima, i oni koji su porijeklom iz ovog kraja, a žive i rade van granica BiH, organiziraju podjelu bajramskih paketića za najmlađe.

Organizaciju podjele bajramskih paketića za Kurban – bajram, ovog kao i prethodnih Kurban bajrama, priredio je i organizovao mještanin i džematlija Stipovića, Edin Burkić, sin poginulog borca u proteklom ratu, šehida Sabita, i hadžinice Sifete.

Doktor psihologije, profesor islamske vjeronauke, jedan od aktivnijih džematlija Stipovića

Edin Burkić je doktor psihologije, profesor islamske vjeronauke i jedan je od aktivnijih džematlija Stipovića. Obzirom da je gospodin Burkić trenutno na poslovnom putu van granica BiH, bili smo spriječeni obaviti intervju uživo, ali smo obavili telefonski razgovor.

Na pitanje za ideju i samu realizaciju ovog izuzetno lijepog projekta, kojim će biti obradovani mališani ove kao i prethodnih godina, odgovorio nam je da se ideja pojavila prije nekoliko godina.

-Ova ideja pojavila se spontano prije nekoliko godina. U životu htjeli priznati ili ne, ništa nije spontano, sve je na neki način Božija volja i odredba. Vođen svojim religijskim ubjeđenjem, da je naše samo ono što dajemo na ovom prolaznom svijetu, odlučio sam se na ovu ideju i realizaciju, u početku uz podršku svojih prijatelja, a potom i samoinicijativno – priča  nam Burkić u razgovoru za Zdici.info

Očuvanje tradicije podjele paketića u narednom periodu

Burkić ističe da tradiciju podjele bajramskih paketića planiraju nastaviti i narednih godina.

– Zajedno sa svojom porodicom trudit ćemo se da ako Bog da ovu lijepu tradiciju nastavimo i narednih godina. Duša mi je puna kada nekog pomognem i obradujem, a posebno najmlađe. Naš poslanik Muhammed a.s. kaže u jednom hadisu: “U džennetu postoji kuća zvana “kuća radosti”. U nju neće moći ući niko drugi osim onih koji su znali djecu obradovati.” – kaže Burkić, te dodaje da se pomenutim hadisom vodi u ovom projektu i ističe da će djeca biti obradovana ove kao i narednih godina.

Muaz ef. Bošnjaković i Edin Burkić

Bajramska čestitka svim muslimanima u domovini i dijaspori

Za kraj našeg razgovora Burkić je uputio i čestitke pred nastupajući Kurban – bajram.

– Iskoristio bih priliku da ovim putem čestitam bajramske blagdane, kako vama lično, tako i svim muslimanima u našoj lijepoj domovini, a i našoj dijaspori. Zahvaljujem se na interesovanju i prepoznavanju lijepih aktivnosti u našem džematu. Ovo je samo jedan dio lijepe priče našeg džemata, a sličnih aktivnosti ima još jako puno. Posebno želim da istaknem ulogu našeg požrtvovanog i vrijednog imama, našeg mještanina Muaza ef. Bošnjakovića, koji predano vodi vjerske aktivnosti u našem džematu. Želim vam svako dobro – poručio je Burkić u razgovoru za Zdici.info

Zdici.info