Global Promet o aferi "Maska" u Sloveniji: Nismo krivi za prevaru u poslu s maskama

Dešavanja

Foto: Ilustracija/Google-images

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin izjavio je prošle sedmice da se u zapletu u vezi s tri miliona maski koje je država naručila, a trebale su stići teretnim vozilom preko Italije, radilo o klasičnoj prevari. Zbog toga su reagovali iz kompanije Global Promet iz Miričine kako bi iznijeli svoju stranu priče.

Neistinitim su ocijenili podatak da je Republici Sloveniji bila obećana isporuka maski, kako je to istakao ministar privrede Zdravko Počivalšek, jer je ugovor o kupoprodaji bio zaključen između kompanije Labena iz Ljubljane, kao kupca, a koju zastupa direktor Čeh Borut, i Global Prometa Miričina, kao dobavljača, tako da Vlada Republike Slovenije ni na koji način nije bila uključena u pregovore o nabavci maski.

“Ugovor o kupoprodaji, kako je već rečeno, zaključen je između pravnih osoba, odnosno preduzeća čija su sjedišta u Republici Sloveniji i BiH, a predmet tog ugovora je bila nabavka 3.850.000 komada troslojnih medicinskih/hirurških maski za lice, ugovorena je cijena po komadu s tim da rok isporuke nije ugovoren, već je ugovoreno da će rok isporuke biti definisan nakon sklapanja ugovora uz obavezu dobavljača da pismenim putem (e-mail, fax ili pošta) obavijesti kupca kad roba bude spremna za isporuku”, navodi se u reakciji.

Kako se dalje ističe, prije potpisivanja ugovora zakonski zastupnik dobavljača Emir Begović je nabavku maski dogovorio s vlasnikom i direktorom firme Winsdor Group Zavidovići Seadom Žilom koji je obećao da će maske biti isporučene krajnjem kupcu, tj. firmi Labena, tako da se Emir Begović, odnosno firma Global Promet, u cijeloj ovoj priči pojavljuju kao posrednici između slovenske firme Labena i Seada Žile.

“Slovenski ministar odbrane Matej Tonin u jednoj je stvari bio u pravu kada je kazao da se radi o klasičnoj prevari, što je pogrešno, ali ne i zlonamjerno, imenovao prevaranta. Naime, od početka pregovora o nabavci maski Sead Žilo je vrlo vješto manipulirao i sa mnom i gospodinom Borutom Čehom, predstavljajući da je kamion s maskama već utovaren 17. marta 2020. godine u 16 sati, da je roba ocarinjena i da je transport u toku, da bi taj isti dan u večernjim satima Emir Begović dobio informaciju da su vozači umorni i da će napraviti pauzu, a da će maske firmi Labena biti dostavljene 18. marta 2020. godine. Od tog trenutka Žilo se nije javljao ni predstavniku Global Prometa, niti Borutu Čehu s kojim je već bio ugovorio mjesto sastanka”, nastavlja se u pojašnjenju Emira Begovića i Global Prometa.

Navodi se i da je za ugovoreni posao između Seada Žile i Global Prometa uplaćeno avansno 10.000 KM, a ostatak ugovorene cijene je trebao biti plaćen nakon dobro završenog posla.

“Prilikom ugovaranja uslova nabavke i prodaje medicinskih maski predstavnik firme Labena je rekao da iste idu za italijansko tržište tako da je Emir Begović za činjenicu da su maske naručene za Vladu Republike Slovenije saznao iz medija, nakon čega slijede pozivi Boruta Čeha za hitnost isporuke, jer slovenski zvaničnici medijski nastupaju pričom da je poduzetnik iz BiH, ne navodeći ime, prevarant, ali se iz konteksta njihove priče da zaključiti da se radi o direktoru Global Prometa Emiru Begoviću”, naglašava se.

Potcrtava se da je firma Labena, znajući da je Global Promet ugledna i respektabilna firma s dugogodišnjom poslovnom tradicijom, zaključila još jedan ugovor o kupoprodaji čiji su predmet medicinske maske te je avansno na ime kupoprodaje uplatila na račun firme Global Promet iznos od 300.000 eura, ali po saznanju da prvobitno naručene maske nisu isporučene krajnjem kupcu Emir Begović je dao nalog da se uplaćeni iznos vrati na račun s kojeg je i uplaćen.

“Emiru Begoviću nije poznato da li su Sead Žilo i Borut Čeh nastavili komunikaciju, ali mu je poznato da se u cijelu priču uključila Agencija za istrage i zaštitu BiH koja bi trebala, uz ostale agencije za provođenje zakona, cijelu priču dovesti do kraja i prepustiti je pravosudnim institucijama”, zaključuje se.

Izvorni članak: www.klix.ba