Gradonačelnik potiče žene na aktivno sudjelovanje u jačanju mjesnih zajednica: Ključne kreatorice lokalne politike i promjena

Dešavanja

Jučer je u Zavidovićima, u Društvenom domu Mjesne zajednice Kovači, s početkom u 11 sati, uspješno održan Panel u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”.

Panel je organiziran u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, kojeg zajednički finansiraju Vlada Švicarske i Švedska, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, s ciljem promoviranja razumijevanja i podrške pozitivnim promjenama za budućnost.

Panelisti, među kojima su bili Hašim Mujanović, gradonačelnik grada Zavidovići, Mirsad Mahmutagić, načelnik općine Maglaj, Ivan Ćurić, koordinator za MZ projekat ispred općine Žepče, Zahid Avdičević, predsjednik savjeta mjesne zajednice Kovači, te Slađan Ilić, predstavnik nevladine organizacije “Agencija lokalne demokratije Zavidovići”, podijelili su svoja iskustva, izazove s kojima se suočavaju mjesne zajednice te predložili inovativne ideje za jačanje njihove uloge u društvu.

– Posebno naglašavamo izjavu gradonačelnika Zavidovića Hašima Mujanovića, koji je pozvao žene i mlade da se aktivno uključe u izbore za savjete mjesnih zajednica.

“S obzirom na nedavnu odluku gradskog vijeća o raspisivanju izbora u savjetima mjesnih zajednica, srdačno pozivam sve žene i mlade da se aktivno uključe u ovaj važan proces. Njihova uloga je ključna u oblikovanju pozitivne atmosfere i unapređenju mjesnih samouprava. Shvatamo ih kao glavne kreatore prosperitetne politike na lokalnom nivou, te stoga ovo predstavlja jedinstvenu priliku da preuzmu aktivnu ulogu u zajednici. Grad i Gradska uprava stoje na raspolaganju kako bi podržali njihove ideje i doprinijeli ostvarenju njihovih ciljeva. Pozivam ih da zajedničkim snagama radimo na unapređenju svih segmenata života u našim mjesnim zajednicama,” rekao je Mujanović.

Panelisti su istakli ključne izazove i mogućnosti za unapređenje mjesnih zajednica, naglašavajući ulogu medija u podizanju svijesti o njihovom značaju.

– Načelnik Maglaja, Mirsad Mahmutagić, iskoristio je priliku da se zahvali donatorima, te da istakne ulogu rukovodstva mjesnih zajednica.

“S velikim zadovoljstvom želim izraziti duboku zahvalnost ambasadama Švicarske i Švedske, kao i Razvojnom programu Ujedinjenih naroda, na neumornoj podršci i angažmanu u realizaciji projekta ‘Jačanja mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini’. Njihov doprinos je bio od ključnog značaja, što je rezultiralo ostvarenjem brojnih značajnih projekata na području općine Maglaj. Svaki od tih projekata nosi sa sobom važnost koja direktno utječe na boljitak našeg lokalnog područja,“ naglasio je Mahmutagić, te dodao: „Također, želim istaknuti i ulogu rukovodstva mjesnih zajednica čija je predanost i posvećenost bila od izuzetnog značaja u realizaciji ovih projekata. Njihova suradnja i vođenje su bili ključni faktori u ostvarivanju uspjeha, te sam duboko zahvalan na njihovom radu i angažmanu.“

Preostala su još četiri planirana panela, a slijedeći panel biti će održan 7. marta 2024. u Ljubuškom, gdje će biti nastavljen dijalog i rad na jačanju mreže mjesnih zajednica širom BiH.

Zdici.info