Hutba Izeta ef. Čamdžića: "Šta ćeš reći sinu? Zašto da ostane ovdje"?

Život
prof. hadži Izet ef. Čamdžić

prof. hadži Izet ef. Čamdžić (Foto: Zdici.info)

Profesor hadži Izet ef. Čamdžić danas je na hutbi u Gradskoj džamiji Zavidovići govorio na temu “Šta ćeš reći sinu? Zašto da ostane ovdje?”, a koja se temeljila na govoru o nadi i riječima koja treba kroz akciju pretvoriti u djela. 

Ono što čovjeka u odnosu na stvorenja druga čini drugačijim je i nada. Opisujući sebe, ističući tu svoju posebnost, čovjek tu svoju osobinu sročio u izreku: „Nada zadnja umire“. Čovjek se neprekidno, uvijek se nada da će sutra biti bolje. Ta nada čovjeka drži, na borbu podstiče, kazao je Čamdžić u jednom dijelu hutbe.

– Nada svakog čovjeka je nada u dug život. U našem narodu se kaže da postoji samo jedna stvar koju ljudi istovremeno i žele i mrze, to je starost. Mladi žele starost, ona je njihova nada, a stari starost preziru, ona im nadu gasi, poslije nje ne slijedi ništa osim smrt. Čovjekova nada, ustvari braćo vjernikova nada je ona koja pokreće na akciji, na borbu. To je nada koja protestira protiv svega što nam to što mi očekujemo da će doći sutra, a bit će bolje, ne omogućava sad.

Naša nada neće, akcija i borba hoće. Naša isprazna nada neće, ali naša borba hoće i mora praviti puteve, otvoriti fabrike i omogućiti da se ovdje djeca, naša djeca rađaju ovdje, u našim selima, našim gradovima, a ne po dalekim i hladnim evropskim metropolama. Vjernikova nada je akcija, nipošto samo riječ. 

Cijela hutba: 

Zdici.info