Izbori 2020: 13 stranaka se sprema za izbornu utrku u Zavidovićima

Dešavanja

Lokalni izbori 2020 su zakazani za nedjelju 15. novembra, a iako zvanična kampanja počinje tek mjesec dana prije održavanja izbora politički subjekti su već neslužbeno započeli s pripremama za novu izbornu utakmicu.

Prema uputama Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) krajnji rok za prijave podnošenje prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja građana i grupa je bio 3. juli, a prema preliminarnoj listi ovjerenih političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima u borbi za vijećničke mandate u Općinskom vijeću Zavidovići bit će 14 političkih subjekata, od toga broja 13 su političke stranke te jedan nezavisni kandidat.

Na preliminarnoj listi političkih subjekata koji će učestvovati u izborima za Općinskog načelnika u Zavidovićima je prijavljeno osam političkih stranaka, što ne znači da će biti isti broj kandidata za Općinskog načelnika, odnosno, moguće je da će određene stranke za spiska ponuditi zajedničkog kandidata ili podržati kandidaturu kandidata iz druge političke opcije.

Prema nezvaničnim informacijama u izbornoj utrci za novog/starog Općinskog načelnika Zavidovića bit će šest kandidata, a za sada su svoje kandidate potvrdili Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) čiji će kandidat biti Fehim Tuzlić, Socijaldemokratska partija BiH (SDP) je kandidovala Damira Memića, kandidat Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) je Samir Šibonjić, dok je Selvedina Uljić kandidatkinja Stranke penzionera – umirovljenika BiH (SP/U). Očekuje se da i Stranka demokratske akcije (SDA) uskoro ozvaniči svoga kandidata.

Prema utvrđenom rasporedu Centralna izborne komisije, od 5. do 17. avgusta vrši se podnošenje kandidatskih listi, a konačna ovjera je 11. septembra, dok je objava konačnih listi kandidata u službenim glasilima potvrđena za 1. oktobar.

Zdici.info