Izet ef. Čamdžić: Grijeh nam ruši nezavisnost

Život
prof. hadži Izet ef. Čamdžić

prof. hadži Izet ef. Čamdžić (Foto: Zdici.info)

Prof. hadži Izet ef. Čamdžić je danas predvodio džuma-namaz u Centralnoj džamiji u Zavidovićima.

Obzirom da je danas i 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Čamdžić je svoje obraćanje vjernicima – hutbu simbolično naslovio sa “Grijeh nam ruši nezavisnost”.

Allah dž.š. je ovome narodu prije 27 godina ukazao priliku da krene ka zemlji obećanoj, da krene u zemlju u kojoj će o sebi briniti sam, sam o sebi odlučivati. Na tom putu Uzvišeni nam blagodati neizmjerne darova, ali uprkos njima i uprkos žrtvama izuzetnim, okrenuli smo se onamo kuda i Benu Israil na svom putu ka zemlji obećanoj. Umjesto zajedničkom, okrenuli smo se ličnom interesu i dunjalučkom uživanju bez spremnosti na žrtvu za opće zajedničko dobro, rekao je Izet ef. Čamdžić.

Dvadesetogodišnjak po našem poimanju sposoban je sam o sebi brinuti i ne samo to, sposoban je i za druge brinuti, porodicu zasnovati. Danas je 1. mart, Dan nezavisnosti naše domovine, obilježavamo ga istaknutim zastavama i ne radimo. Našoj domovini je danas 27. Analogijom, sa dvadesetogodišnjakom zaključili bismo da je sposobna sama o sebi brinuti. I ne samo to, da je sposobna nama sigurnost pružiti i mladima nadu. Činjenica je da naša zemlja, mi u njoj ne odlučujemo o sebi.

 

Zdici.info