Izet ef. Čamdžić: Iman je u srcu, šehadet na jeziku

Dešavanja
prof. hadži Izet ef. Čamdžić

prof. hadži Izet ef. Čamdžić (Foto: Zdici.info)

“Iman je u srcu, šehadet na jeziku”, naziv je današnje hutbe održane u Gradskoj džamiji u Zavidovićima.

Stotinama prisutnih, hutbu je održao Izet ef. Čamdžić, glavni imam MIZ Zavidovići.

– Kad se ljudi prema zekatu budu odnosili kao prema porezu, kao obavezi nametnutoj im, koju oni nevoljko izvršavaju, Allah će ljudima dati neke stvari, kakve su prirodne nepogode, suše, poplave. Čudimo se: obio led ovdje, uništeni usjevi ondje. Svakog dana izvirujemo, hoće li nas potrefiti novo nevrijeme… – naglasio je između ostalog ef. Čamdžić.

Ef. Čamdžić istakao je jedan od današnjih problema, a to je da svako danas tumači našu uzvišenu vjeru, što je rezultiralo da je naš narod zbunjen.

– Gdje god se pojavi musliman to je dobro u pokretu. Tumači vjeru, živeći je. Ti ćeš, mladiću, najbolje tumačiti vjeru ne objašnjavajući ništa. Ustani u autobusu starijem, u tramvaju napravi mjesto starijem, to je islam. Da bi se vjera tumačila mora se znati puno. Zašto je ajet objavljen, u koji se kontekst može smjestiti, i kako ga je objasnio drugi ajet, i šta je Poslanik o tome rekao, i šta se mufesiri rekli o tome. To se ne može naučit za 40 dana u Bočinji, nažalost, ali ne može – naglasio je ef. Čamdžić.

Zdici.info