Izgradnja i održavanje javne rasvjete na području općine Zavidovići

Dešavanja

Foto: Zavidovici.ba

Projekat izgradnje, rekonstrukcije i proširenja LED javne rasvjete na području naše Općine počeo je 2016. godine zamjenom oštećene i postavljanjem nove LED rasvjete u užem dijelu grada. Radi se o LED rasvjetnim tijelima kojima se štedi električna energija, te poboljšava sigurnost za vozače i pješake.

U 2016. godini na području Općine bilo je izgrađeno oko 76 javnih rasvjeta, a trenutno broj javnih rasvjeta se vidno povećao na 90, što itekako govori o unapređenju i boljoj bezbijednosti u našoj Općini.

U 2017. godini izvšena je legalizacija već postojećih javnih rasvjeta uz ishodovanje svih potrebih dozvola, te je izvršen tehnički prijem i zvanično puštanje u funkciju.

U periodu 2018. – 2019. godine planirano je saniranje postojeće i izgradnja nove javne rasvjete za koje je izdata građevinska dozvola i to za naselja: Livade, Brijeg, Kuljane, Brašljevine, Dolove, Džiniće, Mećeviće, Dolac, Kovače – II faza, Mahoje-Žuber, Krajniće, Brdo – Volujak, Mramorje, Stipin Han, Vrela, Pašin Konak, Čardak, Kučice, Memiće – Lađenik i Sinanoviće.

U naseljima u kojima je izvršena izgradnja javne rasvjete, te za koje su izdate upotrebne dozvole u periodu 2018. – 2019. godine su: Kuljani, Džinići, Mećevići, Mahoje – Žuber, Krajnići, Brdo-Volujak, Mramorje, Stipin Han, Vrela i Pašin Konak.

U ovoj 2019. godini planirano je ishodovanje potrebnih dozvola, izvođenje radova, te puštanje u funkciju javne rasvjete u naseljima Livade, Brijeg, Brašljevine, Dolovi, Kovači – II faza i naselje Dolac.

Javne rasvjete u naseljima Čardak, Kučice, Memići – Lađenik i Sinanovići su izgrađene, a trenutno su u postupku izdavanje upotrebnih dozvola.

Dana 07.05.2019. godine počela je realizacija projekta osvjetljenja regionalnog puta Zavidovići – Ribnica u zaseoku Luke u MZ „Kovači“ a sve zahvaljujući mještanima ovog naselja i inicijativi Općinskog načelnika Hašima Mujanović.

Ukupna investiciona vrijednost od 2017. godine do sada za izgradnju i puštanje navedenih javnih rasvjetnih tijela iznosi oko 1.021,190,53 KM.

Pored gore navedenog, a nakon usvajanja Budžeta od strane Općinskog vijeća, te nakon provedene tenderske procedure i potpisivanja ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem krajem mjeseca marta počelo je sa sanacijom kvarova na javnim rasvjetama.

Popravka i zamjena rasvjetnih tijela izvršena je na gradskom mostu ulica „15. septembar“, ulica „Mehmeda Spahe“, Sutjeska, Ćumurana, ulica“Gazija“, Mećevići i Krčevine.

U narednom periodu nastaviti će se saniranje kvarova na javnim rasvjetnim tijelima kada vremenski uslovi to dozvole i to u naseljima Sutjeska, Podubravlje, Novo naselje, te dio prema 2. kilometru, obzirom da se kvarovi otklanjaju po intervencijama građana i predstvnika mjesnih zajednica.

Izvorni članak: www.zavidovici.ba