Izgradnja mosta u naselju Stipovići preko rijeke Gostović

Dešavanja

Na mjestu nekadašnjeg žičanog mosta u naselju Stipovići počela je izgradnja mosta za kolski saobraćaj. Ugovor za izgradnju mosta potpisan je 13.04. 2019. godine sa izvođačem radova GTPD „Porobić“ d.o.o. iz Zavidovića. Nadzor za izvođenje radova vrši „Construct Projekt“ d.o.o. koji je odgovoran za cjelovitost i međusobnu usklađenost stručnog nadzora građenja.

Vrijednost projekta izgradnje mosta je 393.356,68 KM, a sredstva su obezbijeđena od Vlade Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od 200.000,00 KM i Budžeta općine Zavidovići u vrijednosti 193.356,68 KM.

Uvođenjem izvođača radova u posao ozvaničeno je 23.04.2019. godine, s tim da bi radovi trebali biti završeni za 90 radnih dana.

Izgradnja ovog mosta bi trebala da doprinese boljoj prohodnosti saobraćaja. Dužina mosta je 44 metra, ukupna širina 5,5 metara, od čega je širina kolovoza 3,6 metara dok je trotoar 0,80 centimetara.

Mještani u mjesnoj zajednica „Stipovići“ dugo su čekali na izgradnju ovog mosta zbog povezivanja naselja Poljice i Stipovići. Općinski načelnik Hašim Mujanović našao je način za realizaciju i ovog projekta koji je od ključne važnosti za stanovnike okolnog područja, kako bi im se riješio dosadašnji otežan problem saobraćanja.

Izgradnjom mosta osigurat će se kvalitetna i sigurna komunikacija, te funkcionalno i moderno rješenje povezivanja naseljenih mjesta.

Izvorni članak: www.zavidovici.ba