Izložba i predstavljanje publikacije „Rat sjećanja“

Dešavanja

Istraživanje o spomenicima i kulturi sjećanja u Bosni i Hercegovini, odnosno publikacija „Rat sjećanja“ i prateća izložba fotografija nastala je kao dio projekta „Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini (od 1991. godine)“. Istraživanje sadrži spomenike te obilježena i neobilježena mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini nastala nakon rata 1992-1995., na svim nekad zaraćenim stranama.

Cilj nam je bio istražiti, dokumentirati i analizirati kulturu sjećanja i politiku memorijalizacije nastalu nakon posljednjeg rata, promatrajući ih prvenstveno iz perspektive izgradnje trajnog mira i pomirenja.

Fotografije, njih ukupno 51 velikog formata, dokument su o obilježenim i neobilježenim mjestima stradanja u Bosni i Hercegovini te svjedočanstvo o načinu na koji se odnosimo prema žrtvama i neprijatelju. Svaki spomenik prati njegova identifikacijska kartica, u kojoj je označeno kome je, kad i gdje podignut, odnosno nije podignut (kao što je slučaj s neobilježenim mjestima stradanja).

Naša je namjera podizanje svijesti o trenutno postojećim modelima memorijalizacije, te poziv na dijalog i traženje novih rješenja koja će se prvenstveno usmjeriti na žrtve nasilja i nepravde, bez obzira na njihovo porijeklo.

Poruka izložbe je univerzalna, i jednako primjenjiva na sve prostore na kojima djelujemo – otvoriti prostor za konstruktivnu promjenu prema inkluzivnijoj, ne-nacionalističkoj, ka miru okrenutoj kulturi sjećanja.
Od prve izložbe u Sarajevu, 2016. godine, dosad ih je održano 11 – u Mostaru, Banja Luci, Bihaću, Beogradu, Tuzli i Brčkom, Novom Pazaru, Skoplju i Kragujevcu, te Beču.

Izložba u Zavidovićima biti će otvorena od 4-18.12.2018., dok su za sljedeću su godinu planirane izložbe u Podgorici, Mrkonjić Gradu, Goraždu i Jajcu.

Proces prikupljanja službenih podataka tokom istraživanja bio je zahtjevan budući je komunikacija s relevantnim institucijama i lokalnim vlastima pokazala da je nadležnost nad ovim procesom najčešće nejasna te da o podignutim spomenicima ne postoje sistematično prikupljeni podaci.

Prikupili smo vrlo opširan materijal, puno širi od početno planiranog monografskog izdanja. Prikupljajući materijal, vrlo često smo se susretali s ocjenama da se ovim spomenicima ne posvećuje dužna pažnja. Mnogi od njih su po sebi vrlo zanimljivi i vjerno predstavljaju dominantnu kulturu sjećanja u Bosni i Hercegovini, kao i percepciju postratne
stvarnosti, te nismo željeli propustiti priliku zabilježiti ih. Stoga smo odlučili da ćemo objaviti sve prikupljene podatke, na web stranici koju smo dizajnirali specifično za ovu svrhu (kulturasjecanja.org), kako bismo ovaj materijal učinili dostupnim široj javnosti.

Sažetak monografije ”Rat sjećanja” možete pronaći na LINKU

Fotografije i publikacija „Rat sjećanja“ dostupni su na LINKU

Centar za nenasilnu akciju (Sarajevo-Beograd) više od 20 godina aktivno radi na izgradnji trajnog mira u regionu bivše Jugoslavije, kroz promociju kulture nenasilja, dijaloga i izgradnje povjerenja među ljudima, kao i na konstruktivnom suočavanju s prošlošću kao jednom od ključnih faktora za izgradnju mira.

Zdici.info