Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila

Život

Osim što su izvrsnog okusa, jagode su izuzetno zdrave te mogu spriječiti nastanak raznih bolesti. U 100 g sadrže 32 kalorije, pa su odlična namirnica i za one koji žele smršati. Osam jagoda prosječne veličine sadrži više C vitamina od naranče.

Zbog vlakana koje sadrže, odlične su za poticanje probave, a djeluju preventivno i spriječit će razvoj brojnih bolesti i zdravstvenih tegoba.

Jagode obiluju antioksidansima koji štite tijelo od slobodnih radikala te imaju pozitivan učinak na neurodegenerativne bolesti jer sprječavaju prerano starenje moždanih stanica. Ovo voće poznato je kao supernamirnica i “najbolja hrana za srce”. Jagode poboljšavaju zdravlje krvnih žila, pozitivno utječu na trombocite i lipoproteine, što može smanjiti rizik od nastanka koronarnih srčanih bolesti.

Jagode sadrže dva snažna borca protiv prijevremenih znakova starenja. Vitamin C je potreban tijelu kako bi proizvodio kolagen, koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. S obzirom da se proizvodnja kolagena starenjem smanjuje, konzumiranje hrane koja je bogata vitaminom C je nužna kako bi koža ostala zdrava.

Izvorni članak: faktor.ba