Kardiolozi podržali oboljele od plućne hipertenzije

Dešavanja
Ustupljeno Zdici.info

Ustupljeno Zdici.info

U Sarajevu je u toku 8. kongres Asocijacije kardiologa i angiologa BiH, na kojem je učestvovala i naša sugrađanka Vera Hodžić, kao osnivač i predsjednik Udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije „Dah“ – u Bosni i Hercegovini.

Kako saznajemo predstavnici ovog Udruženja, čije je sjedište u Zavidovićima, a okuplja oboljele iz cijele BiH, primili su poziv od prof. dr. Šekiba Sokolovića da na sesiji posvećenoj plućnoj hipertenziji govore o problemima sa kojima se u našoj zemlji susreću oboljeli od ove rijetke bolesti.

Sretni smo i zadovoljni što nam se pružila ovakva prilika da pred najvećim i najboljim kardiolozima regiona govorimo o položaju oboljelih od plućne hipertenzije u našoj zemlji koji je alarmatno loš. Ovom prilikom iznijeli smo naše najveće probleme i ciljeve koje smo si zacrtali, – rekla nam je Vera Hodžić.

Inače, ovo Udruženje se već nekoliko godina bori za bolji položaj oboljelih koji su u našem društvu potpuno marginalizirani. Osnovni problem leži u činjenici da u BiH nema krovne institucije koja se bavi zdravljem, te iz toga proizilazi niz drugih problema koji utiču na kvalitet života ovih pacijenata.

Kardiologe smo upoznali sa činjenicama da nisu svi pacijenti u našoj zemlji u istom položaju, da nemamo svi lijek, da ne postoji registar oboljelih, da ne postoji jedinstven medicinski centar na kojeg bismo svi trebali biti usmjereni, – dodaje Hodžić.

Ovo je bila jedinstvena prilika i još jedan mogućnost da se javnost i struka upoznaju sa veoma teškim položajem oboljelih od plućne hipertenzije.

Zahvalni smo profesoru Sokoloviću, koji nas je pozvao na Kongres i profesoru Barakoviću koji nas je povezao. Ovo je bila prilika koju nismo smjeli propustiti. Govorili smo u ime svih oboljelih u našoj zemlji i dobili smo izuzetnu povratnu reakciju. Sudeći prema komentarima nakon naših izlaganja, kardiolozi BiH će nas podržati u našoj borbi, a to za nas znači mnogo, – rekao nam je Jasmin Jukan koji je takođe bio na Kongresu ispred Udruženja „Dah“.

Očekivanja oboljelih od plućne hipertenzije nakon ovo Kongresa su velika. Prije svega očekuju povezanost sa Udruženjem kardiologa i zajedničko djelovanje prema institucija u kojima se nalazi ključ za rješavanje njihovih problema.

Zdici.info