Kasumović poručuje: Budžet ću pustiti kad budem htio, ne dam novac za kantonalne projekte

Dešavanja

Foto: E.M/Klix.ba

Na 47. sjednici Gradskog vijeća Zenice koja je održana danas ponovo nije usvojen dnevni red, a samim tim ni Prijelodg Budžeta za 2020. godinu, a ni Odluka o privremenom finansiranju zbog čega je izvršenje obaveza prema uposlenicima koji su na gradskom budžetu još uvijek u blokadi.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Zenice Jasmin Hodžić u ime radnog predsjedništva sve prisutne je upoznao o zakonskim okvirima vezano za Prijedlog budžeta grada Zenice, odnosno, da je gradonačelnik dužan dostaviti Prijedlog budžeta u roku s propisanim budžetskim kalendarom te najmanje sedam dana ranije od dana održavanja sjednice Gradskog vijeća.

“Ovo Gradsko vijeće prvi put je prijedlog budžeta dobilo 26. decembra, a zakonski okviri su drugačiji i govore da je to trebalo biti završeno do 1. novembra”, kazao je Hodžić.

Burna uvodna izlaganja

Kasumović je na to kazao da je pravio brojne budžete te da je upoznat o procedurama nakon čega je pomenuo sve sjednice na kojima je ponudio i razgovore o amandmanima i prijedlogu Budžeta Grada Zenice.

“Svako spinovanje da Gradska uprava na čelu sa mnom to ne da, to je glupost. Oko budžeta, možete tražiti moju smjenu, ali dok sam gradonačelnik nema novca za Zenicatrans i kantonalne projekte. Ovaj grad ima 470 kilometara svojih puteva, svjedoci ste kakvi su i po gradu i po selu, zar treba da imamo novca za kantonalne projekte? Ne dam i završeno”, kazao je Kasumović nakon čega mu je predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice Diana Bešić oduzela riječ.

Gradonačelnik Zenice je i dalje nastavio pričati, nakon čega je Bešić vijećnike pozvala na pauzu, a nakon pauze Kausmović je nastavio izlaganje.

“Sve članove koje su pročitali su tačni, ali morate razumjeti. Nemojte biti opće prakse političari. Svi članovi važe i prave zbir zakona koji važe. S obzirom da dižete tenzije u gradu, ako imate šta, imate tužilaštva i sudove. Gradonačelnik je jedini ovlašten za trošenje budžeta. Predsjedavajuća je uvijek čitala dokumente koje dobije protiv grada, pa neka pročita i dopis od SIPA-e koji je dobila. Kada budem htio da pustim budžet, pustit ću ga, a ako ne budem htio, nećete ga dobiti”, izjavio je Kasumović.

Bešić je kazala kako SIPA poručila da nije nadležna vezano za prijavu koju su pojedini vijećnici podnijeli protiv Kasumovića te da je proslijeđeno Federalnoj upravi policije.

Zenica još uvijek bez budžeta

Nakon uvodnih napomena koja su trajala skoro sat vremena na red je došao i usvajanje dnevnog reda s tačkama o Prijedlogu Odluke o privremenom finansiranju i Prijedlogu budžeta za 2020. godinu. Sa 11 glasova “za” i 13 “uzdržanih” dnevni red Gradskog vijeća Zenice nije usvojen nakon čega je sjednica završena.

Tokom sjednice Gradskog vijeća Zenice ispred zgrade Gradske uprave Zenica stajali su i radnici Zenicatransa koji su očekivali konačni ishod sjednice, a predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Saravan je kazao da je razočaran ponašanjem gradonačelnika.

“Ovo je bruka i sramota da jedan čovjek radi šta radi. Vijećnicima ne da da donesu budžet, ne da 1 KM Zenicatransu. Nas planira ugasiti i uvesti nekoga koga on planira uvesti. Mislim da mu vijećnici neće to dopustiti”, kazao je Sarvan.

Porezna uprava FBiH donijela je rješenje da Grad Zenica mora preuzeti poreski dug u iznosu od 4,7 miliona KM od Zenicatransa, a Sarvan je kazao da su na sve upozoravali još prije dvije godine.

“Tek smo sada došli do saznanja da je ovo rađeno smišljeno da bi se ovo sve moglo i desiti”, zaključio je Sarvan.

Izvorni Članak: www.klix.ba