Kišno, izuzetno vjetrovito i toplo vrijeme za ovo doba godine

Dešavanja

Foto: Zdici.info/arhiv

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Federacije Bosne i Hercegovine, građane ovog vikend ai u prvim danima sljedeće sedmice očekuje oblačno vrijeme sa puno kiše, jakim vjetrovima i neobično visokim temperaturama za februar.
U našoj zemlji u subotu preovladava oblačno vrijeme. Tokom cijelog dana kiša se očekuje u Hercegovini, zapadu i jugozapadu Bosne. Intenzivnije padavine sjeveru i zapadu Hercegovine i zapadu i jugozapadu Bosne, gdje se prognozira od 30 do 60 litara kiše po metru kvadratnom, a u dijelu Hercegovine lokalno do 80 litara.

Slabije padavine na području centralne Bosne. Tokom noći na nedjelju kiša će se širiti i na ostala područja Bosne. Očekuju se i olujni udari juga brzine 60 do 75 km/h.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10, na jugu zemlje do 12, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 15 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana i sa slabom kišom. Jutarnja temperatura oko 6, a najviša dnevna oko 11 stepeni

U nedjelju će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno sa kišom. Intenzivnije padavine su izgledne u Hercegovini, jugozapadu i jugoistoku Bosne, gdje se prognozira 30 do 50 litara kiše po metru kvadratnom. Snijeg samo na vrhovima planina. Prije podne još vjetrovito na području Hercegovine, istoku i sjeveroistoku Bosne. U noći na ponedjeljak vjetar postupno mijenja smjer sa juga na sjever.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 6, na jugu zemlje do 8, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12 , na jugu do 15 stepeni.

Prvog dana naredne sedmice u Bosni i Hercegovini će biti pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa slabom kišom ili susnježicom. U višim područjima slab snijeg. U Hercegovini kiša krajem dana. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5, na jugu zemlje između 4 i 6, a najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 8 stepeni.

U utorak u našoj zemlji ponovo pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, sa slabim snijegom u Bosni, a u Hercegovini i sa slabom kišom. Jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 3, na jugu zemlje između 2 i 6, a najviša dnevna temperatura zraka između 2 i 8, na jugu do 10 stepeni

Izvorni članak: www.klix.ba