Ko je kreator lažne vijesti o smrti Mladića: Već "sahranio" papu, Fidela Castra...

Dešavanja

Talijanski novinar Tommaso Debenedetti stoji iza kreiranja lažne vijesti o smrti ratnog zločina Ratka Mladića, a današnji “poduhvat” nije prvi u njegovoj šaljivoj karijeri.

Italijan je prvo proglasio mrtvim svetog oca Papu Benedikta, a kasnije svojim tvitovima objavio lažnu smrti i kubanskog diktatora Fidela Castra i španskog reditelja Pedra Almodóvara.

Debenedetti je tako postao jedna od najkreativniji i najuspješnijih kreatora lažnih vijesti.

“Twitter je dobar za smrt”, rekao je jednom Debenedetti, govoreći prvi put o svojoj želji da razotkrije koliko nepouzdani društveni mediji može biti izvor vijesti.

Ovaj učitelj iz Rima, u jednom intervjuu za ugledni Guardian definirao je sebe kao normalnu osobu.

“Društvene mreže su najvjarljiviji izvor informacija na svijetu, ali mediji vjeruju u to zbog potrebe za brzinom”, rekao je.

Industrija lažnih tvitova je u porastu i uprkos pojavi ovlaštenih računa. Ovaj Italijan je u jednom valu kreirao i prepisku u kojoj Wendy Deng, supruga medijskog magnata Ruperta Murdocha koketira sa komičarem Rickyjem Gervaisom.

Debenedetti je često znao zavarati talijanske medije da objavljuju lažne intervjue s piscima, često američkim, uključujući Johna Grishama, Arthura Millera, Gore Vidala, Tonija Morrisona, Dereka Walcotta i Philipa Rotha. Roth je 2010. godine negirao intervju u kojem je, navodno, kritizirao Baracka Obamu.

Debenedetti negira da je on običan prevarant koji vara zbog lične koristi.

“Htio sam vidjeti koliko su mediji slabi u Italiji. Italijanski mediji nikada ništa ne provjeravaju, pogotovo ako je to blisko njihovoj političkoj liniji, zbog čega je desničarski list Libero volio Rothove napade na Obamu”, kazao je jedno.

Tommaso Debenedetti danas je preko lažnog Twitter profila ministrice vanjskih poslova Bisere Turković prevario većinu medija u regiji dojavivši vijest o lažnoj smrti ratnog zločina Ratka Mladića.

Izvorni Članak: www.klix.ba