Kompjuteri nade - ‘’zelena’’ elektronika sa humanim srcem

Dešavanja

Zavidoviċi su mjesto novih ideja u zaštiti okoline i održivog razvoja

Kao rezultat tehnološkog booma u posljednih dvadesetak godina informacijske tehnologije su postale sastavni dio našeg svakodnevnog života. Danas na dlanu imamo pristup veċoj količini informacija nego što je to ikada bio slučaj u historiji. Ipak, svako malo potrebno je osvježiti ili zamijeniti naše uređaje.

Cijena ove široke potrošnje računarskih uređaja ipak prevazilazi onu koju vidimo na računu jer nju na kraju plaċa priroda. Nova organizacija pod nazivom “Kompjuteri nade” s timom volontera iz Zavidoviċa radi na aktivnom mijenjanju potrošačkog obrasca zbog kojeg elektronički otpad postaje najbrže rastuċa kategorija otpada na svijetu.

Mijenjanje “zamijeni i baci” razmišljanja

“Kompjuteri nade” su mlada organizacija registrovana na državnom nivou Bosne i Hercegovine. Od svog osnivanja aktivno vodi tim volotera i na području Zavidoviċa. Zadaċa organizacije je promicanje informatičke kulture odgovorne prema okolišu ali i društvenoj zajednici.

Udruženje prikuplja korištenu informatičku opremu, odvaja funkcionalne komponente, popravlja i donira obnovljene računare, laptope, te periferijske uređaje i telefone školama, humanitarnim i neprofitnim organizacijama te njihovim krajnjim korisnicima.

Strategija popravke i ponovnog korištenja opreme sa ekološke strane vodi ka smanjenju otpada i zagađenja životne sredine. Često se zaboravlja da osim neobnovljivih resursa kao sto su plemeniti metali, IT hardver sadrži teške metale i druga hemijska jedinjena opasna po ljudsko zdravlje i okoliš.

Od otpada do potencijala

Sa aspekta unaprijeđena i pomoċi lokalnih zajednica, udruženje želi omoguciti lakši pristup digitalnim alatima širem segmentu našeg društva. Svjesni prednosti koju savremena tehnologija i pristup internetu omoguċava a pomognuti sestrinskom organizacijeom “Electronic Recycling Association” iz Kanade, kao i kompanijama sa domaċim adresama koje su prepoznale važnost ove inicijative “Kompjuteri Nade” su obezbijedili vrijedne laptope za nekoliko organizacija u BiH, od kojih su i zavidoviċko Udruženje za djecu sa poteškocama u razvoju Mala sirena i gimnazija “Rizah Odžečkiċ”.

Spašavanjem korištene opreme iz tokova otpada i produžavanjem životnog vijeka ‘’zelenih računara’’, pozitivan efekat ovakvog programa se prenosi u vidu smanjenja digitalne nejednakosti, pristupu informacijama i razvoju informatičkih vještina.

Zamijeni otpad novom šansom

Iz Udruženja poručuju da nazigled mali korak poklanjanja jednog računara ondje gdje je potreban taj isti računar postaje mnogo više od puke donacije: on postaje ostvareni projekat, napisana zadaċa, novi posao – alat kojim malim koracima dolazimo do kvalitetnijeg života.

Kompjuteri nade pozivaju građane, institucije i preduzeċa koji žele da ustupe svoju staru ili nekorištenu računarsku opremu i tako pomognu misiju udruženja da ih kontaktiraju putem stranice ili na e-mail [email protected]
Sve neprofitne organizacije, udruženja humanitarnog karakterat te obrazovne instititucije koje žele pomoċ u vidu “zelenih” računara mogu poslati zahtjev za donaciju istim putem.

Zdici.info