Koronavirus, nebriga nadležnih i društvena (ne)odgovornost u jeku pandemije

Dešavanja

U vrijeme kada se broj oboljelih od koronavirusa povećava, kao i broj smrtnih slučajeva, zabave i veća okupljanja održavaju se bez distance i bez maski. Osim toga nadleženi ne brinu za stanovnike. Najprometnije ulice i područja oko škola se ne čiste, ne vrši se dezinfekcija. Koliko su ovakva dešavanja i (ne)odgovornost opasni i postoji li moralna odgovornost?

Najveći rast broja zaraženih od početka pandemije otvara pitanje očekuje li Zavidoviće kolaps sistema?
A predizborna kampanja se odvija upravo u novom valu zaraze koronavirusom.

Ključ u bravu

Rast broja zaraženih prijeti i potpunim zatvaranjem privrede, koja je već i onako u “katastrofalnom” stanju. Na žalost, niti jedno obećanje vezano za otvaranje novih firmi nije ispunjeno. Posla nema, mladi odlaze. Situacija opredjeljuje mlade ljude da svoju budućnost i posao traže negdje drugo. S obzirom na situaciju, to poboljšanje teško da će se dogoditi uskoro. Privrednici kažu da ne bi preživjeli još jedan lockdown.

„S ovim kapacitetom i poslom koji imam mogu odmah zatvoriti, ne znam ni zašto radim. Ako nas ponovo zatvore, to će biti trajno zatvaranje firme. Nema šanse da još jednom opstanem nakon onog u aprilu”, kaže vlasnica jedne krojačke radnje.

Broj nezaspolenih na području općine Zavidovići za mjesec april iznosi 6101, pokazuju statistički podaci iz biltena Službe za zapošljavanje ZE-DO kantona.

Izbori po svaku cijenu

Istovremeno, kampanja za lokalne izbore je u punom jeku. Za sada nema naznaka niti se razmišlja o njihovom eventualnom otkazivanju ili odlaganju, a preporuke kriznih štabova uglavnom se ne poštuju. Posljednja, Kriznog štaba Federacije BiH, odnosi se na preporuku da se izborna kampanja vodi bez okupljanja, te da se koriste drugi kanali komunikacije. Međutim, radi se samo o preporuci, bez definiranih sankcija za nepoštivanje.

Za to vrijeme Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva podsjeća na zaključak kriznog štaba da, ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije, što se izvjesno neće dogoditi uskoro, bude proglašeno stanje prirodne katastrofe na teritoriju Federacije BiH a. Nisu isključeni ni zatvaranje objekata i policijski sat.

Preporuke za građane

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva preporučuju građanima da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se usložnjava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja.

Podsjećaju građane na neophodnost pridržavanja mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Zdici.info