Kraj jedne velike priče! Vedad Ibišević se oprostio od reprezentacije BiH

Sport

Foto: Zimbio

Jedan od najboljih fudbalera i strijelaca u povijesti fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine se oprostio od državnog dresa.

Vedad Ibišević (33) rođen je 6. avgusta 1984. godine u Vlasenici kod Tuzle. Sa svojom porodicom 2000. godine seli u Švicarsku, odakle poslije samo 10 mjeseci seli u SAD.

“Nakon deset godina mislim da je ovo najbolja odluka za mene. U mojim godinama mislim da je to najbolja odluka i za reprezentaciju. U budućnosti ću biti najveći navijač reprezentacije”

Vedad je svoje prve nogometne korake napravio u klubu Zmaj od Bosne iz Tuzle koji se tada takmičio u BH Premier Ligi. Nakon odlaska u Švicarsku igrao je za omladinski pogon FC Badena, te za Saint Louis Billikens u SAD.

Iako ga je njegov fudbalski život vodio kroz razne timove u Americi (St. Louis i Chicago Fire), potom u Francuskoj (PSG i Dijon), Vedo je najdublji trag ostavio u Njemačkoj gdje nastupa već deset godina, a nosio je dres Hoffenheima, Stuttgarta i sada berlinske Herthe.

Plavooki bombarder koji važi za jednog od najboljih napadača Bundeslige u posljednjoj deceniji za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je debitovao  24. marta 2007. godine na kvalifikacionoj utakmici za Euro 2008 protiv reprezentacije Norveške, a svoj prvi gol u najdražem dresu je postigao protiv reprezentacije Grčke u Atini.

Vedad Ibišević, poznat još kao Vedo, Vedator ili Plavooki bombarde tokom deset godina provedenih u državnom timu odigrao je 74 utakmice i postigao 28 golova.

Vjerovatno jedan od najvažnijih golova njegove karijere je onaj iz Kaunasa 2013. godine, kada je svojim golom donio pobjedu bh. reprezentaciji protiv Litvanije koja je značila historijski plasman na Svjetsko prvenstvo.

U junu naredne godine na Marakani u Brazilu, Vedad je protiv Argentine postigao prvi, historijski gol Bosne i Hercegovine na Svjetskim prvenstvima.

Želim da svima potvrdim ono sto sam najavio prije Estonije. Rekao sam da ako ne odemo na SP da će to biti moja posljednja utakmica. Trebalo je malo vremena da se slegnu emocije. Zato nisam želio izlaziti u javnost. Nakon deset godina mislim da je ovo najbolja odluka za mene. U mojim godinama mislim da je to najbolja odluka i za reprezentaciju. U budućnosti ću biti najveći navijač reprezentacije“, rekao je Ibišević u izjavi koju prenosi sportsport.ba.

A. B./Zdici.info