Krizni štab odlučio: U Federaciji BiH policijski sat od 23 do 5 sati

Dešavanja

Članovi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva danas su održali pres konferenciju na kojoj su najavili uviđenje novih, restriktivnijih mjera.

Kako nam je još jučer potvrđeno, uvedeno je ograničenje kretanja. Policijski sat uveden je od 23 sata do 5 ujutru. Što se tiče okupljanja, u zatvorenom prostoru dozvoljeno je maksimalno 30 osoba, isto toliko i na otvorenom.

Obavezna je i dezinfekcija svih prostora gdje se budu održavali izbori, a škole u kojima će biti biračka mjesta neće raditi narednih sedam dana radi dezinfekcije. Nastava će se održavati online.

Na obrede, vjenčanja i druga porodična okupljanja dozvoljeno je maksimalno 30 osoba.

Podsjećamo, u BiH je u protekla 24 sata zabilježno 46 smtrnih slučajeva i više od 1.600 novozaraženih. Od toga je Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno 1.123 novozaraženih. Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 29 novih smrtnih ishoda.

– Situacije je vrlo ozbilja, a skoro niko ništa ne radi. Ovo se odnosi na one koji trebaju da vrše nadzor na provođenju mjera. Policija dozvoljava kršenje mjera. Nije moguće da oni ne znaju gdje se i šta se dešava, a da građani znaju. Što se tiče političkih skupova, to je neprihvatljivo. Diskoteke rade. Jedni govore da ima virusa, drugi da nema. A svi su postali epidemiolozi. Jako je teško raditi u ovakvoj situaciji. Svjedoci smo aposlutne pasivcnosti. Mi smo jedna od rijetkih zemalja u kojoj je skoro sve spalo na zdravstveni sistem. Osam mjeseci od krize je prošlo i sada se pitamo da li sistem funkcionira. Situacija je ozbiljna – rekao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba.

Izvorni Članak: avaz.ba