Krizni štab razmatra nove mjere: Hoće li se uvesti policijski sat od 23 časa?

Dešavanja

Ilustracija

(Patria) – Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva razmatra uvođenje policijskog sata od 23 časa, pa do ranih jutarnjih sati, saznaje Patria.

Ove mjera mogla bi biti donesena zbog činjenice da se epidemiološka situacija usložnjava. Detalji će biti poznati sutra kada će Krizni štab FBiH održati konferenciju za novinare i saopćiti detalje.

Podsjećamo, naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 5. novembra “nalaže se poslovnim subjektima da reorganiziraju rad svojih uposlenika, na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od 2m među uposlenima, tako što će reorganizirati radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, omogućiti rad od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese, a omogućit će poštivanje higijensko – epidemioloških mjera”.

Opće mjere iz ranije Naredbe produžene su, između ostalog i obavezno nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima.

“Naređuje se obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru”, stoji u Naredbi.

Kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Zbog trenutne epidemiološke situacije COVID-19 neophodno je pridržavati se mjera lične zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Zdici.info