Kupovinom domaćih proizvoda može se smanjiti deficit od sedam milijardi KM

Dešavanja

Privredna komora Federacije BiH i Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona ozvaničili su početak promotivnih ljetnih akcija “Kupujmo domaće – gradimo BiH” i “Kupujmo domaće – posjećujmo lokalno” i na području tog kantona.

Potpredsjednik PKFBiH Mirsad Jašarspahić istakao je kako su proteklih godina, u više navrata, pokušavali sa nadležnim institucijama da, finalizacijom izgradnje infrastrukture kvaliteta, osiguraju ambijent “da granice BiH ne budu tako porozne kada je u pitanju uvoz, vrlo često i sumnjivih proizvoda koji su konkurencija kvalitetnim domaćim proizvodima”.

“Možda se našim aktivnostima proteklih godina smanjuje deficit. Međutim, u protekloj godini BiH je u vanjskotrgovinskoj razmjeni ostvarila više od sedam milijardi KM deficita, što je još uvijek ogromna cifra”, upozorio je Jašarspahić, prenosi Fena.

Osjetljivost bh. ekonomije i ovisnost o uvoznim lobijima, podvlači Jašarspahić, najbolje se pokazala prošle, pandemijske godine. Kaže i kako svi moramo imati više svijesti za kupovinu domaćih proizvoda.

“Rješenje je u nama, jer bh. kupac može riješiti problem sedam milijardi deficita iz prošle godine. Kupovinom domaćeg proizvoda utičemo na ukupan razvoj društva, dajemo novac u bh. škole, puteve, bolnice..”, poručio je Jašarspahić.

Predsjednica Komore ZDK-a Diana Babić napomenula je kako osnovni indikatori privrednog razvoja, a posebno vanjskotrgovinske razmjene, govore da je BiH u nezavidnom ekonomskom položaju.

“Istina, isti ti indikatori, za posljednja tri mjeseca ove godine, u poređenju sa istim periodom 2020, imaju blagi trend rasta. To je ono što je ohrabrujuće. Tu je ZDK u prednosti, sa svojih 115 posto pokrivenosti uvoza izvozom”, istakla je Babić.

ZDK je, kao regija, napomenula je, lider i u participaciji u izvozu države BiH, sa 23,3 posto.

“Sve to nije dovoljno za prosperitet i ekonomski rast i razvoj, jer, samo analize iz prošle godine, govore da smo uvozili tri puta više prehrambenih proizvoda nego što smo izvozili. Upravo nas zato raduje ova manifestacija, koja u fokusu ima promociju domaćih proizvoda i potencijala domaćih kompanija, kako bi podigli svijest kupaca o benefitima kupovine domaćih proizvoda”, kazala je Babić.

ZDK, ističe, ima sve predispozicije za dalju ekspanziju kompanija prerađivačko-prehrambenog sektora.

Izvorni Članak: www.klix.ba