Magazinović najavio inicijativu o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe

Život

Foto: Klix.ba

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović najavio je danas pokretanje inicijative o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe.

On je kazao da danas u BiH više od 10 hiljada građana koristi kanabis u svrhe liječenja, a da naša država po tom pitanju ne radi ništa, iako je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da se kanabis legalizuje u navedene svrhe.

“U našoj državi od oboljelih su napravili kriminalce i krijumčare, jer ulje kanabisa nabavljaju iz drugih zemalja gdje je to legalno, svjesni da im država neće pomoći”, izjavio je Magazinović.

Magazinović smatra da na taj način država podstiče rast crnog tržišta te je dodao da neki proizvođači stavljaju olovo u ulje da bi dobili na težini.

Predstavnik Udruženja KanaBiH Irfan Ribić je poručio kako se moguće izliječiti uljem kanabisa s obzirom na to da je on 2015. godine obolio od multiple skleroze te da mu je ulje kanabisa mnogo pomoglo u liječenju iako su ljekari tvrdili da neće biti tako.

“Ako nekome zaista može pomoći ulje kanabisa, hajmo mu pomoći. Pozivam javnost, nemojte da se nekome nešto desi ako ulje kanabisa može pomoći. Iskoristite ga”, dodao je Ribić.

Izvorni Članak: www.klix.ba