Mehmed ef. Mahmutović - Veliki alim, pisac, pjesnik iz Zavidovića

Dešavanja
Hadži Mehmed ef. Mahmutović

Hadži Mehmed ef. Mahmutović (poznatiji kao efendija Memiš)

Već duži niz godina svjedočimo o izuzetno velikim intelektualcima iz raznih oblasti koji potiču iz Zavidovića, a čije sposobnosti i razne vještine daleko i u drugim zemljama bivaju prepoznatljive. Dvadeset i dvije godine su prošle, a rahmetli Mehmed ef. Mahmutovića više nema. Efendija koji je pokrenuo i uspješno okončao izgradnju prve gradske džamije u Zavidovićima učinio je veliki trud za ovaj grad i širu regiju, tako da se i danas, 22 godine nakon njegove smrti rezultati jasno vide.

Hadži Mehmed ef. Mahmutović (1927-1996) iz Zavidovića poznatiji kao Memiš, bio je izuzetno kvalitetan efendija, alim, pisac, pjesnik i publicista koji je dao nemjerljiv doprinos u širenju islamske riječi u BiH ali i tadašnjoj Jugoslaviji. Pokrenuo je i uspješno okončao izgradnju prve gradske džamije u Zavidovićima. Autor je mnogih poznatih ilahija i kasida ali i nekoliko zapaženih knjiga. Objavljivao je i audio kasete. Do svog preseljenja na bolji i pravedniji svijet aktivno je pisao i iza njega su ostala mnoga neobjavljena djela.

Autor je nekoliko zapaženih knjiga koje krase mnoge police: Pobožne pjesme, Ugašena sjećanja, Mom prijatelju, Pregaoci, Menzura, Novi Mevlud, Stihovi iz Zavidovića poklonjeni Bosni i Hercegovini.

Kvalitetne glasovne sposobnosti bilo je ono čime ga je Bog počastio, u što ćete su uvjeriti u priloženom snimku njegove ilahije. Bez obzira što vrijeme prolazi, džamija na rampi u Zavidovićima i mnoge druge knjige te mevludski spjevovi svjedoče njegovoj borbi i zalaganju u svakom pogledu. Neka ti je vječni rahmet.

Zdici.info