Meteorolozi upozoravaju na obilne padavine i mogućnost bujičnih poplava narednih dana

Dešavanja

U narednim danima se očekuju obilne padavine u Bosni i Hercegovini.

U naredna četiri dana bićemo pod uticajem visinskog ciklona, koji će jačati a zatim se održavati iznad zapadnog Balkana, a njegov centar će se premještati prvog dana iz oblasti Alpa u Đenovski zaliv, zatim u Jadran, gdje će se zadržati dva dana, da bi na kraju 19. jula slabio, popunjavao se i spuštao prema Otranskim vratima i Grčkoj.

Meteorolozi pojašnjavaju da se za takvu sinoptičku situaciju uvijek vezuju i česte, intenzivne i obilne padavine, uslovljene kruženjem vlažnog i nestabilnog vazduha iz Mediterana i toplog iznad kontinenta.

U istočnoj i jugoistočnoj struji zapadni Balkan će kontinuirano u izvjesnim vremenskim razmacima biti prekriven zonama padavina, a dnevni razvoj oblaka nestabilnosti i nepogoda će često davati lokalne nepogode i obilnije padavine. Zbog intenziteta tih padavina, u malom vremenskom peridu će pasti velika količina kiše, one mogu izazvati bujične poplave i poplave urbanog tipa, zbog nemogućnosti kanalizacije da primi svu padavinsku vodu.

Najviše kiše se očekuje u subotu i nedjelju, a ukupna količina za cijeli padavinski period na sjeveru može biti i do 100 litara po metru kvadratnom, lokalno i više, centralnom pojasu do južnih navjetrinskih strana planinskog lanca od 50 do 80, dok na jugu najmanje, uglavnom od 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

Izvorni Članak: www.zenit.ba