Muslimani sutra obilježavaju Lejletu-l-berat: Noć oprosta, sudbine i želja

Dešavanja
Gradska džamija Zavidovići

Gradska džamija Zavidovići

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu prikladnim programima sutra će obilježiti jednu od četiri odabrane mubarek noći Lejletu-l-berat, javlja Anadolu Agency (AA). Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obavještava vjernike da po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, u petak, sa akšam-namazom, nastupa mubarek noć Lejletu-l-berat.

Mubarek noć Lejletu-l-berat noć je koja se prema islamskoj tradiciji smatra noći brisanja grijeha, te je vjernici provode u intenzivnijem ibadetu. Kod bosanskih muslimana tradicionalno se tim povodom organiziraju različiti prikladni programi što se očekuje i ove godine.

Mubarek noć Lejletu-l-berat doživljava se kao vjesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana. Obilježava se i kao noć u kojoj meleci počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

U Kur'anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah dž.š. kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah dž.š. u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša'bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša'bana.

Zdici.info