Muslimani večeras obilježavaju Lejletur-regaib, Noć želja

Život

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večeras sa akšam-namazom nastupa mubarek noć Lejletur-regaib, i počinje mjesec redžeb.

U džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore ova noć bit će obilježena prigodnim programima.

“Lejletur-regaib je Noć želja. Pojam regaib množina je od obika regabetun u značenju želja, obilno darovanje, obilni darovi. Želje mogu biti korisne i pozitivne, kao npr., da želimo postati učeni da bi širili znanje ili imućni kako bismo pomagali siromašnima i onima koji su u stanju potrebe. S druge strane, želje mogu biti i krajnje negativne, destruktivne i štetne, kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini. Često ljudske želje u korijenu imaju pogrešne ciljeve, kao npr. želja za isticanjem vlastitog ega, želja za gomilanjem imetka i dominacijom nad drugim ljudima”, kazao je u razgovoru za Agenciju MINA Meho-ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet i vaz u Upravi za vjerske poslove Rijaseta.

Kako je podsjetio, Poslanik Muhammed je posebno upozorio na nekontrolirane tjelesne želje i prohtjeve nefsa.

“Postoje i želje samokoreće duše, pokajničke vjerničke duše koja želi da se popravlja i nastoji da vjerovanjem, ibadetima i dobrim djelima konstantno bude Njemu pokorna i zahvalna. Allah, dž. š., u 18. i 19. ajetu sure El-Isra govori o štetnim željama kojih se valja čuvati i korisnim, plemenitim željama: ‘Onome ko želi ovaj svijet Mi brzo dajemo šta hoćemo i kome hoćemo, ali ćemo mu poslije Džehennem pripremiti, u kojemu će osramoćen i odbačen biti. A onaj ko želi onaj svijet i trudi se da ga zasluži, a vjernik je, trud će mu hvale vrijedan biti”, naveo je Šljivo.

S obzirom da je dova čvrsta i neraskidiva spona koja povezuje Stvoritelja i njegova stvorenja, Lejletur-regaib je prilika da muslimani skrušeno zatraže od Sveilosnog blagodat upute i bereket za sebe, svoju porodicu i sve vjernike i vjernice, naglasio je on.

“Ibadetima u mubarek noćima Božiji robovi srca čiste od grijeha i podsjećaju se na dan kada ‘imetak i sinovi neće biti od koristi, samo će onaj koji Allahu čista srca dođe spašen biti’ (Eš-Šu’ara,89.)”, istaknuo je efendija Šljivo.

Kazao je da je Muhammed, a.s., na početku mjeseca redžeba učio dovu: Allahumme barik lena fi redžebe ve ša’bane, ve belligna ramadan – Allahu, učini nas blagoslovljenim u redžebu i ša’banu i omogući da dočekamo ramazan. Dodaje da je ovom dovom Poslanik izravno ukazao na odabranost i blagoslovljenost redžeba i ša’bana, jer su to vijesnici dolaska mjeseca ramazana.

“Ebu Bekr El-Verrak El-Belhi kaže: ‘Mjesec redžeb je mjesec sjetve, mjesec ša’ban je mjesec zalijevanja posijanog, a mjesec ramazan je mjesec žetve.’ U našoj tradiciji tri blagoslovljena mjeseca spomenuta u dovi Poslanika Muhammeda a.s. nazivaju se još i ‘učajluci’. Ovaj naziv je nastao od turskih riječi ‘uč’ što znači – tri i riječi – ‘ajluk’ što znači . mjesec. Vjerujući u posebnu nagradu za ibadet u ovim mjesecima čestiti i odlučni vjernici tradicionalno poste ‘učajluke’ pokazujući tim činom iznimne pobožnosti snažnu vjeru i nadu da će tromjesečnim postom, ustezanjem od grijeha, savladavanjem nagona i pojačanom samokontrolom dosegnuti neizmjerni bereket ovih mjeseci”, poručio je Meho-ef. Šljivo.

Zdici.info