Na Univerzitetu u Čikagu magistrirao hafiz Muriz ef. Mešić iz Zavidovića

Dešavanja

U petak, 14. juna 2019. godine, na prestižnom svjetskom univerzitetu The University of Chicago upriličena je svečana dodjela diploma za ovogodišnje magistrante religijskih studija. Među studentima koji su magistrirali na tom univerzitetu bio je i hafiz Muriz Mešić, imam Bosanskog islamskog kulturnog centra (Bosnian Islamic Cultural Center) u Čikagu. Kao jedini student religijskih studija sa naših prostora, njemu je tom prilikom uručena diploma Master of Art in Religious Studies.

Svoj magistarski rad na temu “Uloga i značaj imamskog poziva u bosanskoj zajednici u SAD-u”, hafiz Mešić odbranio je pred komisijom u sastavu prof. dr. Cynthia G. Lindner (Director of Ministry Studies and Clinical Faculty for Presching and Pastoral Care), prof. dr. Kristine A. Culp (Professor of Theology and Dean of the Disciples Divinity) i prof. dr. Josh Feigelson (Dean of Students in The Divinity School).

U toku svog studija, hafiz Mešić bio je posvećen izučavanju komparativnih religijskih studija, u okviru kojih je proučavao sličnosti i razlike u okviru biblijskog i kur'anskog narativa o osnovnim religijskim učenjima, te značaj duhovne (duševne) njege među članovima vjerskih zajednica. U toku studija, studijske angažmane obavljao je u bolničkim, staračkim i zatvorskim centrima (Montgomery Place, Cook County Department of Cirrections). Neki od njegovih profesora pred kojima je učio i slušao predavanja su prof. dr. Yousef Casewit i prof. dr. Michael Sells.

Hafiz Muriz Mešić trenutno je imenovan za rukovodioca vjersko-prosvjetne službe pri Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike i imam je u BICC Chicago. Autor je dvije knjige; zbirke mudrih izreka i savjeta “Nadahnute misli”, te dvojezičnog udžbenika za mektebsku nastavu “Maktabiya”. Objavio je nekoliko naučnih radova i tekstova, poput “Kosher i halal hrana u američkom društvu”, “Naša ulema u Čikagu: kadija Seid Karić i Ćamil ef. Avdić” i dr.

Hafiz Mešić rođen je 9. juna 1983. godine u Zavidovićima, gdje je završio osnovnu školu, nakon čega se zaputio na školovanje u Elči Ibrahim pašinu medresu u Travniku. Tu je pred muhaffizom, hfz. Fadilom ef. Bektašom, počeo sa učenjem Kur'ana napamet. Kako kaže, taj period bio mu je najteži jer je učenje hifza zahtijevalo dosta odricanja zarad učenja Kur'ana.
Po završetku medrese odlazi u Damask na specijalizaciju arapskog jezika na Institut ”Al-Fath al-Islamiy” i uporedo nastavlja sa učenjem hifza. Tokom boravka u Damasku, pred šejhom Muveffekom Muhammed Tejsir Vehhudom tri puta je proučio Kur'an napamet i postao prvi Bošnjak koji je pred njim dobio idžazu (diplomu u hifzu) sa senedom do Poslanika, alejhis-selam. U Damasku mu je proučena i hafiska dova, a njegovu diplomu ovjerio je tadašnji muftija Damaska – šejh Bizm. Bilo je to veliko priznanje za njega nakon mnogo godina truda. Dane u Damasku provodio je učeći Kur'an, a vrlo često su zidovi njegove sobe bili oblijepljeni kur'anskim ajetima s kojima se ”hrvao” i koji su ga inspirisali da nastavi dalje. No, čežnja za Bosnom prevagnula je nad ponudom da nastavi studiranje u Damasku.

Po povratku iz Damaska pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH položio je hifz, u periodu od 1. do 15. oktobra 2003.godine., a komisijom je predsjedavao hafiz Ismet ef. Spahić dok su članovi iste bili i rahmetli hafiz dr. Fadil Fazlić, hfz. dr. Dževad Šošić, hfz. Haso Popara i hfz. mr. Mensur Malkić. Lahkoća s kojom je polagao hifz najbolje se mogla prepoznati u riječima hafiza Spahića koji je često kazivao da ”ovo treba potpisati, jer nema potrebe da ga dalje preslušajemo!”. Već 18. oktobra upriličena mu je hafiska dova u Zavidovićima, a nekoliko dana nakon toga u zavidovićkom džematu Dolina učio je svoju prvu hafisku mukabelu i predvodio Teravih namaz. Bio je to njegov prvi, ali i posljednji put da kao hafiz obavlja neku aktivnost u Zavidovićima, jer ga je želja za nastavkom školovanja odvela put Sarajeva gdje će doživjeti neke od najljepših trenutaka u druženju sa Božijom knjigom.

Odmah nakon ramazana počinje sa studiranjem na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a početkom 2004.godine preuzima dužnost imama Hadžijske džamije. Hadžijska džamija na njega je ostavila neizbrisiv trag, jer je tradicija nalagala da se u toj džamiji nastavi praksa hafiza Trebinjca, njenog nekadašnjeg imama, da se u namazima klanja hatmom, tako je hafiz Mešić u namazima koje je predvodio u Hadžijskoj džamiji za devet godina imameta 7 puta proučio Kur'an napamet. Pored toga što je Hadžijska džamija bila poznata po ispraćaju hadžija ispred nje, ona je prije rata bila poznata i po učenju ženske hafiske mukabele koje su nekada učile sarajevske hafize i muallime. Velika želja da se ta tradicija oživi hafizu Mešiću napokon se ostvarila 2008.godine kada je ponovo počelo učenje ženske hafiske mukabele u Hadžijskoj džamiji koja i danas predstavlja jedinstven doživljaj tokom mubarek mjeseca ramazana u šeheru. Iako nikad nije pretjerno iskazivao simpatije za učešće na takmičenjima, ipak je učestvovao na nekoliko međunarodnih takmičenja u učenju Kur'ana. Tako je 2008. godine, na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu u okviru IV Međunarodnog takmičenja u učenju Kur'ana napamet hafiz Mešić osvojio I (prvo) mjesto u kategoriji pola Kur'ana napamet. Njegova najveća ljubav bile su hafiske mukabele u baščaršijskim džamijama. Učio je mukabele na skoro svim poznatijim sarajevskim hafiskim mukabelama, od Careve (Sultan Fatihove), Čaršijske, Sarač-Ismailove, Čobanije, do prestižne mukabele u Gazi-Husrev begovoj džamiji gdje je godinama bio učač na sabahskoj i ikindijskoj mukabeli.

Po završetku studija na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, počinje raditi sa jetimima u Školskom centru Gazzaz u Sarajevu gdje se pokazuje kao izuzetan organizator i sposoban odgajatelj. Nedugo nakon toga, Rijaset ga angažuje da vodi Omladinski krug Sarajevo u okviru kojeg putuje i realizuje omladinska druženja sa više od šezdeset tinejdžera. Ipak, ubrzo nakon toga počinje sa radom na radiju Islamske zajednice u BiH, radiju BIR, u okviru kojeg realizuje nekoliko vrlo popularnih emisija, kao ”Iz naših džemata”, ”Nadahnute misli” i ”Iz riznice Kur'ana”. Tako dolazi na ideju da se snimi učenje bosanske hafiske mukabele. Bio je to vrlo izazovan projekat na kojemu će raditi zajedno sa kolegama sa radija BIR a u okviru kojega će biti uključeno 15 najpoznatijih bosansko-hercegovačkih hafiza, među kojima su dva zavidovićka: hfz. Harun Efendić i hfz. Muriz Mešić, koji je i njen producent. Projekat Bosanska hafiska mukabela konačno je realizovana 2016.godine na opće oduševljenje svih onih koji vole slušati i prisutvovati učenju hafiskih mukabela.

Ubrzo nakon toga, na preporuku dr. Mustafe ef. Cerića, tadašnjeg reis-ul-uleme, zaputio se u Chicago, gdje otpočinje radni angažman u džematu Bosnian Islamic Cultural Center (Bosanski islamski kulturni centar) , a zatim biva primljen na magistarski studij pri poznatom čikaškom univerzitetu The University of Chicago kao jedini bošnjački student nakon dr. Cerića. U Chicagu nastavlja sa učenjem hafiske mukabele u svom džematu i otpočinje niz zanimljivih projekata. Uočavajući potrebu da djeci pruži kvalitetno islamsko obrazovanje objavljuje udžbenik za mektebsku nastavu pod imenom ”Mektebija” i izdaje knjigu ”Nadahnute misli” koja predstavlja kolekciju mudrih izreka i savjeta koje je prikupio tokom četverogodišnjeg rada na radiju BIR. Tri godine obavljao je dužnost Oblasnog imama medžlisa Midwest, a nedavno je, zajedno sa svojim džematlijama, pokrenuo akciju izgradnje novog islamskog centra u Čikagu pod nazivom ”Islamski centar Ćamil ef. Avdić”. Nedavno je dočekao tu čast da kao muhaffiz izvede svog prvog hafiza, bio je to njegov kolega hfz. Amir ef. Čauš, tako da se njegov rad na polju čuvanja i širenja Božije Riječi nastavlja i u dalekoj Americi.

Oženjen je suprugom Aminom, koja je također ovog ramazana magistrirala u Čikagu na Norheastern University, i otac dvoje djece. U Americi živi i radi od 2012. godine.

Izvorni Članak: akos.ba