Nakon petnaest dana, kući se vratio bosanskohercegovački rekreativni biciklist, maratonac, Ismet Škulj

Život

Vožnja duga 2.000 km započela je i završila po veoma lošim vremenskim uvjetima, ali to nijednog trenutka nije pokolebalo Ismeta da ne krene, da odustane ili da se vrati sa pola puta. Kaže da ne žali, jer je to bila lijepa biciklistička tura, uprkos svim nedaćama sa kojima se tokom putovanja susretao.

Probleme odmah zaboravim, više volim da pamtim lijepe stvari i trenutke, a na ovom putovanju ih je bilo mnogo. Ono što mi je najupečatljivije ostalo i o čemu volim pričati su ljudi koje sam sretao, upoznavao i družio se s njima. Mnogi su mi pružili gostoprimstvo, ponudili smještaj, hranu. Zaista nezaboravno, – kaže Škulj odmah po povratku u svoj grad.

Takvo gostoprimstvo Ismet je ponudio i biciklisti Stefanu iz Hamburga kojeg je sreo na povratku i koji mu se pridružio u posljednjoj etapi ove ture. Podsjećamo da je Ismet ovu vožnju posvetio oboljelima od plućne hipertenzije. Čitavim putem vozio je sa simbolima evropske PH zajednice koja tokom mjeseca maja obilježava, WPHD 2019., svjetski dan posvećen ovoj rijetkoj bolesti i na taj način, zajedno sa Udruženjem građana oboljelih od plućne hipertenzije „Dah“ – u Bosni i Hercegovini, podizao svijest o ovoj bolesti.

Ovo je inače treća međunarodna vožnja koju je Ismet Škulj posvetio oboljelima od plućne hipertenzije. Do sada je provezao 5.420 km šireći glas o bolesti za koju mnogi nisu nikad čuli.

Ismet Škulj je zajedno sa „Atomcima“ naš svjetski ambasador jer tokom svojih putovanja prenose osnovne informacije o ovoj bolesti. Mi im se zahvaljujemo na svakoj aktivnosti koju nam posvete, – kaže Vera Hodžić, predsjednik Skupštine Udruženja „Dah“.

Ismetu su dobrodošlicu kući poželjeli svi Zavidovićani koji podržavaju ove aktivnosti i koji prate rad Udruženja „Dah“.

Zdici.info