Nastavak izgradnje puta na dionici Zavidovići – Šabin potok – Ilići – Rujnica

Dešavanja

Rekonstrukcija alternativnog putnog pravca Zavidovići – Rujnica – Ilići – Šabin potok započela je 2018. godine od čega je urađeno 1.224 metra u iznosu oko 65.289,500 KM, od ukupne dužine putnog pravca koja iznosi 2.450 metara.

Prednost i značaj uređenja ovog alternativnog pravca jeste skraćena dužina puta Zavidovići – MZ „Rujnica“ za 5.965 m ili 48% ukupne dužine do centra Rujnice, što je itekako od velikog značaja za mještane.

U poplavama koje su zadesile čitavu Bosnu i Hercegovinu 2014. godine, na putnom pravcu Zavidovići – Dolac – Rujnica pričinjena je znatna materijalna šteta usljed niza odrona i klizišta koji su se aktivirali kao posljedica obilnih kišnih padavina. Mještani MZ „Rujnica“ danima su bili odsječeni od centra Općine, ali hitnom intervencijom i uz zalaganje čelnih ljudi mjesne zajednice u saradnji sa Opč9nom osposobljeni su alternativni putni pravci Zavidovići – Krčevine – Mramorje – Tursići, te Zavidovići – Šabin potok – Ilići – Jolde. Ovo je razlog koji je mještane u MZ „Rujnica“ potaknuo i motivisao da betoniraju i dovedu putni pravac u funkcionalno stanje. Sredstva su većinom obezbijeđena uz pomoć stanovnika MZ „Rujnica“ koji se nalaze na privremenom radu u drugim državama, te uz pomoć Općine Zavidovići.

U 2019. godini prikupljena i realizovana sredstva su u vrijednosti od 64.000,000 KM, od strane mještana, učešćem dijaspore na čelu sa Zlatanom Sušićem iz Luksemburga, te u saradnji sa Hasanom Hodžić nastavljene su aktivnosti na realizaciji saniranja putne infrastrukture, s tim da je u narednim danima planirana izgradnja još jedne dionice puta. Do sada je izgrađeno 1.935 metara, a preostalo je betonirati još dionicu od 515 metara.

Zahvaljujući zalaganju, dobroj saradnji, međusobnom razumijevanju i finansijskoj pomoći Općinskog načelnika Hašima Mujanović, grupe mještana na čelu sa Hasanom Hodžićem, Zlatanom Sušićem i ostalih koji daju svoj doprinos na bilo koji način kako bi se i ovaj projekat priveo kraju, sanacija putne infrastrukture uskoro će biti završena na radost svih.

Ovo je jedan od najvećih projekata na području Općine, koji vodi jedna mjesna zajednica uz nesebično zalaganje mještana i dijaspore, te shodno tome u cilju potpune realizacije infrastrukturnog projekta Općinski načelnik mr. sci. Hašim Mujanović nastojat će da obezbijedi određena novčana sredstva i sa viših nivoa vlasti, kako bi svim ljudima koji budu saobraćali ovim putem bila olakšana i ubrzana saobraćajna veza Zavidovići – Rujnica.

Izvorni članak: www.zavidovici.ba