Navijači svaki dan u 5 do 12 protestuju zbog zatvaranja sportske dvorane

Dešavanja

Foto: N1

Hram rukometa u Zavidovićima zatvoren je prije sedam dana. Svaki dan 5 do 12 ispred zaključanih vrata, u znak protesta, okupljaju se Irfan i Edin. Predstavljaju navijačku grupu “Rokeri”.

“Ja sam ovdje radi djece Zavidovića. Stotinu malih rukometaša mora trenirati u skučenom Partizanu. Stotinu curica nemaju gdje da treniraju. Mi smo grad koji proizvodi rukometni kadar. Bilo smo i ostaćemo”, poručuje Edin Hadžihasić iz navijačke skupina “Rokeri”.

U posljednjih 10 godina Općina Zavidovići ulagala je godišnje od 14,5 do 30 hiljada maraka što u konačnici iznosi skromnih 205 hiljada. Tim novcem raspolagali su tadašnji upravitelji: muški i ženski rukometni klub koji tvrde da su i pored tih sredstava ulagali još klupskog novca, ali i to je bilo nedovoljno.

Načelnik Zavidovića Hašim Mujanović smatra da se moglo više sa tim sredstvima optužujući upravitelje dvorane te da je ovo pokušaj njegovog opoziva jer su se čelnici ŽRK pridružili vladajućoj SDA strukturi. Iz ŽRK odgovaraju da nemaju nikakvu vezu s politikom i da ih samo sport zanima.

“U momentu ulaska ŽRK, stanje u dvorani je bilo katastrofalno. Nije stanje loše kako je ŽRK. ŽRK je napravio dobrih stvari, ali ja smatram sa tim iznosom sredstava moglo se to kud i kamo bolje uraditi”, tvrdi načelnik Općine Zavidovići.

“To su priče za malu djecu. Mi otkako smo preuzeli dvoranu imamo opstrukcije od našeg načelnika. Znači od kako je došao gospodin Hašim Mujanović on se natovario na ženski klub i želi da ga po svaku cijenu ugasi”, odgovara Adnan Bašić, trener ŽRK Krivaja Zavidovići.

“Poslije 1995. godine do 2019. nije u nju uloženo puno sredstava, a to je održavanje krova, podloge, rasvjete i higijene”, dodaje Mensur Sinanović, predsjednik RK Krivaja i bivši ministar sporta ZDK.

Iako je 2017. godine UNDP sa 160.000 KM finansirao rekonstrukciju krova sportske dvorane, danas krov prokišnjava.

“Znači tražili smo hitan sastanak sa načelnikom, međutim nikada nismo dobili odgovor, niti je ikada iko došao da provjeri kako se rade ti radovi”, kaže Bašić.

“Po mojim saznanjima neko je nakon okočanja tih radova, vršio neke druge radove na krovu na svjetlarnicima. Nije vratio kompletnu aparaturu oko svjetlarnika i tu se desilo – prokišnjavanje”, navodi Mujanović.

Prvi put nakon 45 godina sportska dvorana u Zavidovićima biće zatvorena i prazna. Svoje ligaške i evropske utakmice prvi put u historiji neće igrati ženski i muški rukometni klub Krivaje. I zato su primorani da u narednom periodu svoje utakmice odigravaju u Žepču.

Prema Žepču, 12 kilometara pješke, krenuli su navijači “Rokeri” – pod policijskom pratnjom da podrže svoju Krivaju. Nakon skoro tri sata dočekao ih je pljusak pred dvoranom.

“(Jel Vam kiša zasmetala?) Kakva kiša ne pada! Gdje si vidio da pada”…

Rukometaši Krivaje pobjedom 34:24 nad ekipom Gradačca odužili su se “Rokerima”, ali i svim ostalim navijačima koji su došli bodriti svoj klub u Žepče, ali i spasili čast grada koji živi za rukomet.

Izvorni članak: ba.n1info.com