Ne pomaže ni plaćeno odsustvo: U BiH vakcinisana samo petina vojnika

Dešavanja

Trenutni procenat vakcinisanih pripadnika Oružanih snaga BiH iznosi samo oko 21,76 posto. Potvrđeno je to za Klix.ba u Ministarstvu odbrane BiH.

Upitani o razlozima slabih rezultata u imunizaciji, u ministarstvu kažu da su oni lične prirode.
“Uglavnom su zasnovani na predrasudama i nedovoljnoj infomiranosti o samoj efikasnosti dostupnih vakcina, njihovim vrstama i sastavu te eventualnim nuspojavama…”, rečeno nam je u Uredu za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Već se javljaju problemi u radu

Mali broj vakcinisanih, očito, već stvara probleme u redovnom funkcioniranju Oružanih snaga BiH. Tako je, upravo zbog malog broja vakcinisanih vojnika, nedavno odgođena i vojna vježba na Manjači, koja je trebala biti održana u saradnji s vojskom iz Srbije.

Iako je vakcinacija lični izbor, s obzirom na specifičnost vojničke profesije i činjenicu da bi u svakom trenutku trebali biti spremni i na raspolaganju stanovništvu, ministarstvo smo pitali da li rade na promociji imunizacije.

Šta je poduzelo ministarstvo

“Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH su poduzeli nekoliko mjera u cilju promocije vakcinacije. Kao jedna od mjera, svim pripadnicima OS BiH koji se upućuju na zadatke i misije van BiH osigurano je pravovremeno vakcinisanje. Također, svi pripadnici OS BiH s radnim mjestom u Kantonu Sarajevo imaju mogućnost primiti vakcinu u dvorani Zetra. Pored toga, u saradnji s EUFOR-om, u nekoliko navrata je organizirano i koletivno vakcinisanje na vojnoj lokaciji Rajlovac. Svim pripadnicima MO i OS BiH za potrebe vakcinisanja omogućeno je i plaćeno odsustvo”, objasnili su u ministarstvu.

Neke zemlje, poput Sjedinjenih Američkih Država, uvele su obaveznu vakcinaciju za vojnike. U ministarstvu nisu odgovorili na naše pitanje da li je takva opcija moguća u BiH.

Izvorni Članak: www.klix.ba