Novogodišnja čestitka: Direktor JKP "Radnik" uz račune poslao odluku o povećanju komunalnih usluga

Dešavanja
JKP

JKP "Radnik" Zavidovići

Kako smo već ranije obavještavali javnost, aktuelne teme zadnjih mjeseci su: odvoz smeća, povećanje komulanih usluga, blokiranje odvoza na regionalnu deponiju “Mošćanica”. Naime jutros je građanima uz komunalni račun stiglo obavještenje u kojem stoji (direktor donosi ODLUKU):

“Na osnovu člana 23. prečišćenog Statuta JKP “Radnik” d.o.o Zavidovići broj: SP-29/15 od 28.10.2015. godine, direktor JKP “Radnik” d.o.o Zavidovići donosi: ODLUKU o početku primjene napomene iz Cjenovnika komulanih usluga i naćina plaćanja komunalnih usluga JKP “Radnik” d.o.o

ODLUKA koja se dijeli građanima uz račune

Cijelu ODLUKU možete pročitati na OVOM linku

NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA: Novo poskupljenje komunalnih usluga

Sa starom cijenom odvoza komunalnog otpada od 1,40 KM po članu, Općinsko vijeće za novo poskupljenje predlaže cijenu od 2,71 KM, dok nova cijena iznosi 3,27 KM po članu.

Cijena kubika vode u Zavidovićima sa PDV-om košta 0,81 KM, primjera radi u Žepču kubik vode košta 1,00 KM, u Maglaju 0,72 KM, Tešnju 0,94 i Sarajevu 0,98 KM. Moramo napomenuti da Javno komunalno preduzeće “Radnik”d.o.o. Zavidovići broji oko 100 uposlenih.

Ukoliko JKP “Radnik” Zavidovići ne može vršiti odvoz komunalnog otpada bit će angažovana druga kompanija

„Obzirom da nemam apsolutno nikakvu nadležnost nad Javnim komunalnim preduzećem nego je nadležnost na političkim strukturama i na općinskom vijeću, dakle predstavnici političkih partija su i predstavnici tih struktura a prije svega mislim na direktora preduzeća, mislim na nadzorni odbor i na skupštinu JKP tražio sam da se donese ili stavi u proceduru sveobuhvatan cjenovnik komunalnih usluga, međutim oni su uporno forsirali samo jedan segment koji se tiče odvoza komunalnog otpada i taj cjenovnik je već na dnevnom redu a nekoliko puta su ga vraćali na doradu i usaglašavanje a suština je u tome da niko od njih ne smije radi političke popularnosti, odnosno gubitka glasova, da izađe u javnost i da kaže da jest za poskupljenje ili nije“ – ističe načelnik Hašim Mujanović.

Općinski načelnik izdvojio 70 hiljada KM JKP „Radnik“ za kupovinu kamiona

S obzirom da se Općina Zavidovići susreće sa mnogobrojnim problemima zbog neizmirenog duga JKP „Radnik“ d.o.o. Zavidovići za odvoz otpada prema Javnom preduzeću „Regionalna deponija Mošćanica“ d.o.o. Zenica, te zbog neusvojenog Prijedloga Odluke o izmjenama Cjenovnika komunalnih usluga i načinu plaćanja komunalnih usluga JKP „Radnik“ d.o.o. Zavidovići sa izvještajem o provedenoj javnoj raspravi, Općinski načelnik odlučio se na izdvajanje 70.000,00 KM JKP „Radnik“ d.o.o. Zavidovići za kupovinu kamiona kako ne bi došlo do predviđenih poskupljenja.

Da se naslutiti da rukovodstvo JKP “Radnik” preduzeće ne tretira kao javno vlasništvo, već kao privatnu svojinu. Ostaje upitno kako će i da li će 7600 nezaposlenih građana i penzionera biti u stanju plaćati veće iznose računa, te da li je direktor preduzeća o njima vodio računa kad je donosio odluku.

Građani apeluju nadležne iz Općine Zavidovići da spriječe implementaciju ovakve odluke i da se javnost obavijesti da li su dužni plaćati račune po novom cjenovniku.

Zdici.info