Obilazak minskog područja „Debelo brdo“ od strane predstavnika Njemačke ambasade u BiH

Dešavanja

Počele su aktivnosti tehničkog izviđanja i čišćenja lokacije „Debelo brdo“. Aktivnosti implementira Norveška narodna pomoć (NVO), a u pitanju je područje površine 785,049,21 m2 na području općine Zavidovići i općine Žepče.

Na sastanku kako bi predstavili značaj provođenja humanitarnog deminiranja za lokalno stanovništvo na području općine Zavidovići prisustvovali su predstavnici Njemačke ambasade u BiH, u saradnji sa predstavnicima BHMAC-a, regionalni ured Tuzla, zajedno sa pomoćnikom načelnika Službe za upravu civilne zaštite i predstavnicima Mjesne zajednice „Debelo brdo“.

Proces deminiranja, odnosno realizacija ovog projekta izvodi se na osnovu godišnjeg plana Norveške narodne pomoći u BiH, a projekat finansiraju Vlada SR Njemačke i Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške, a sve u cilju što sigurnijeg života ljudi koji žive u mjestima u kojima i danas postoje neeksplodirana sredstva.

Deminiranjem će se stvoriti uslovi za siguran život lokalnog stanovništva i povratnika, korištenje poljoprivrednog zemljišta i prikupljanje ogrijevnog drveta kao i za razvoj turizma.

Izvorni članak: www.zavidovici.ba