Obilježen Dan oslobođenja Vozuće: Prisustvovao i načelnik općine Kakanj

Dešavanja

Danas je našu Općinu posjetio načelnik bratske Općine Kakanj Mirnes Bajtarević. Posjeta je protekla u znaku obilježavanja 10. septembra – Dana velike pobjede u Vozućoj. Delegacije Općine Kakanj i Općine Zavidovići položile su cvijeće na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992.-1995. godine te time odali počast borcima koji su svoje živote ugradili u temelje jedine nam domovine.

Potom su se delegacije predvođene načelnicima Općine Kakanj i Općine Zavidovići uputile prema Vozućoj gdje je upriličen prigodan program u znak sjećanja na Dan oslobođenja Vozuće.

Prilikom posjete prisutni su se prisjetili ovog značajnog historijskog datuma te položili cvjeće na spomen-obilježjima 1992.-1995. godine i 1941.-1945. godine u Vozućoj.

Bitno je naglasiti da je veliki broj boraca sa područja Kaknja učestvovao u borbama za oslobađanje vozućkog džepa a mnogi su poginuli i ostali bez dijelova tijela na ovom ratištu. S tim u vezi i Općina Kakanj posvetila je pažnju ovom značajnom datumu realizujući niz značajnih aktivnosti.

Sa vozućkog ratišta agresor je svakodnevno vršio napade i sijao smrt na teritoriji pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Oslobađanjem Vozuće slomljena je kičma agresoru čime su stvoreni uslovi za ponovno spajanje zeničke i tuzlanske regije a stvoreni su preduslovi za potpuno oslobađanje teritorije općine Zavidovići od neprijatelja te konačno protjerivanje neprijateljske vojske sa okupiranih dijelova Republike Bosne i Hercegovine.

Veoma je značajno prisjećati se važnih datuma iz bliske nam prošlosti te nikad ne smijemo i nećemo zaboraviti naše šehide i poginule borce koji su svoje živote dali za slobodu u kojoj mi sada uživamo. Neka im je vječni rahmet.

Izvorni Članak: www.zavidovici.ba