Odlazak rukometnog dragulja, Edin Bašić završio rukometnu karijeru

Sport

Edin Bašić, nekadašnji rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, u 39. godini života odlučio je da je vrijeme za kraj. Sjajni srednji bek Chamberyja, jedan od najboljih poslijeratnih rukometaša koje je Bosna i Hercegovina imala, rođeni Zavidovićanin, odlučio je završiti veoma uspješnu karijeru.

Bašić je rukometnu karijeru započeo u Krivaji, u rodnom gradu, a nastavio u sarajevskom Željezničaru. Potom je otišao u riječki Zamet, pa još zapadnije, u Švicarsku, gdje je igrao za Endingen, Suhr i Amicitiju iz Ciriha.

U Francusku je preselio 2009. godine, kada ga je doveo Chambery s kojim je tri puta bio nacionalni vicešampion. O kakvom je igraču riječ pokazuje podatak da je tri puta 2011, 2012. i 2013. godine proglašen za najboljeg srednjeg beka francuskog prvenstva. Za osam sezona u francuskoj eliti postigao je 779 golova.

U sezoni 2010/2011 našao se u idealnoj momčadi francuskog šampionata, u društvu Vincenta Gerarda, Michaëla Guigoua, Xavier Barracheta i drugih.

Posljednju sezonu, nakon odlaska iz Chambery-a proveo je u Chartresu odakle i odlazi u igračku penziju. U dresu rukometne reprezentacije odigrao je 60 susreta a ostaće žal za njegovim većim angažmanom u državnom dresu.

Prije nekoliko mjeseci, još jedan zavidovićanin za vrhunskom rukometnom karijerom Adnan Šabanović, okončao je karijeru.

S. H./Zdici.info