Održana gradska biciklistička vožnja "Krug za plućnu hipertenziju"

Život

Udruženje građana oboljelih od plućne hipertenzije „Dah“ – u Bosni i Hercegovini je 11.05.2019. organizovalo novi događaj povodom svjetskog dana posvećenog ovom oboljenju krvnih sudova pluća o kojem se malo zna. Bila je to gradska biciklistička vožnja nazvana „Krug za PH“ s ciljem podizanja svijesti o ovoj rijetkoj bolesti.

U izuzetnom raspoloženju i dobrom društvu grupa biciklista iz Zavidovića, vozila je krug podrške oboljelima od plućne hipertenzije. Događaj su pratili predstavnici printanih i elektronskih medija, a uveliko je potaknuo interes Zavidovićana o kakvom događaju se radi.

“Prezadovoljna sam odzivom zavidovićkih biciklista i zahvaljujem im se na vremenu koje su odvojili da zajedno s nama ukažu na ovu bolest i probleme sa kojima se susreću oboljeli u našoj državi. Zahvaljujem se i svim prijateljima i pacijentima koji su danas bili uz nas” – istakla je Vera Hodžić, predsjednica Skupštine Udruženja

Ovo je istovremeno bila i prilika da istim povodom Udruženje „Dah“ počne sa realizacijom još jednog događaja. Naime, na put dug 2.000 km ispraćen je Ismet Škulj, biciklist, rekreativac, maratonac iz Bosne i Hercegovine. Ismet Škulj već tri godine podržava oboljele od plućne hipertenzije, zbrajajući kilometre i kilometre podrške. Ovog puta voziće kroz sedam zemalja Evrope, podižući svijest o PH i ukazujući na težak položaj oboljelih od ove bolesti u Bosni i Hercegovini.

“Stalni sam partner ovog Udruženja u njihovim nastojanjima da upoznaju svijet o ovoj bolesti i promijene položaj oboljelih u našoj državi. Do sada sam provezao 3.400 km s ovim ciljem, a sad krećem na put kojim ću dodati novih 2.000 km za plućnu hipertenziju“, rekao je ovom prilikom Ismet Škulj.

Zdici.info